„Sinucigașul” de Nikolai Erdman, la Teatrul Odeon

0

Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti prezintă luni, 9 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, sala Majestic, spectacolul „Sinucigașul” de Nikolai Erdman, în regia lui Gelu Colceag și scenografia Ioanei Pashca.

Ionuţ Visan, Diana Roman, Clara Flores, Ioan Coman, Nadiana Sălăgean, Bogdan Farcaş, Alin Teglas, Adrian Ancuta, Karl Baker, Marian Despina, Ada Simionica, Gabi Sandu, Mihaela Popa și Ion Radu Burlan joacă în această piesă de excepție.

„Această piesă de teatru a fost scrisă în 1928, la 11 ani după schimbarea radicală a sistemului politic în Rusia. Teoria marxist-leninistă cerea literaturii şi artei mesaje optimiste, încrezătoare în viitorul luminos al societăţii comuniste. Un tânăr de 28 de ani, curajos şi eretic, propune pentru a fi reprezentat pe scena Teatrului de Artă, un text care se intitulează, nici mai mult, nici mai puţin, decât”Sinucigaşul”! Mai mult decât titlul, nici mesajul nu este conform cu cerinţele exprese ale noilor conducători. Nemulţumirile personajelor referitoare la calitatea vieţii şi, implicit, critica sistemului politic şi economic, deteriorarea sentimentelor umane care stau la baza relaţiilor sănătoase din familie, satirizarea unor tipologii monstruoase, care parazitează munca onestă a populaţiei, revendicarea sacrificiului uman pentru o cauză aşa zis nobilă, deşi sunt realităţi ale acelui timp istoric, sunt argumente hotărâtoare pentru interzicerea reprezentării spectacolului, precum şi pentru deportarea tânărului Erdman, în Siberia. Dar, ca orice operă genială, piesa lui Erdman are un caracter vizionar. Ca atare, după 87 de ani, ea se dovedeşte a fi perfect contemporană cu societatea în care trăim”, spune regizorul Gelu Colceag.

http://www.teatruploiesti.ro/nou/index.php?page=spectacol&id=189

Preţul biletelor: 25 lei, 15 lei

Durata spectacolului 2h 30 min cu pauză.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.