SUA îi vor proteja pe rebelii sirieni

0

Statele Unite ale Americii îi „vor proteja” pe rebelii sirieni moderați pe care se pregătește să-i formeze și să-i înarmeze odată ce aceștia vor fi în teren, a declarat luni la Washington coordonatorul american al coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP.

„Avem foarte clar proiectul destinat antrenării și echipării lor cu cele mai noi arme, dar și de protejare a lor atunci când va veni timpul”, a explicat John Allen în cadrul unei dezbateri la centrul de reflexie (think-tank) Atlantic Council.”Toate opțiunile sunt pe cale să fie examinate” pentru această viitoare protecție, a adăugat el, întrebat despre inclusiv crearea unei zone de interdicție aeriană, informează Agerpres.

John Allen s-a declarat „plăcut surprins” de numărul de sirieni care s-au oferit voluntar să fie antrenați de SUA. Aproape 1.500 de sirieni și-au manifestat deja dorința în acest sens.Scopul este de a forma 5.000 de combatanți în acest an și încă 15.000 în decurs de trei ani. Trei țări, Turcia, Arabia Saudită și Qatarul vor găzdui tabere de antrenament.

Unii dintre partenerii Washingtonului din cadrul coaliției reproșează SUA că pun prea mult accent în Siria pe lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în detrimentul confruntării cu regimul lui Bashar al-Assad.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.