Peste un miliard de tineri pot surzi din cauza muzicii dată prea tare!

Share:
Atenţie la volum! Volumul la care ascultăm muzica în căşti. Peste un miliard de tineri sunt în pericol să-şi piardă auzul, pentru că dau muzica prea tare. Avertismentul vine de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Telefoanele mobile, miniplayerele sau alte aparate de buzunar la care ascultăm muzica pot fi tot atâtea surse de îmbolnăvire a urechii. Peste 50% dintre adolescenţi şi tineri ascultă muzica la un volum bubuitor. Urmarea? Îi paşte pericolul de a surzi. La fel de dăunătoare – dacă e dată prea tare – e şi muzica din baruri, discoteci sau alte locuri de distracţie.

Dr Etienne Krug, specialist OMS: „Tinerii se pot proteja dacă, de exemplu, fac mici pauze când sunt în locuri gălăgioase. Sau pot reduce volumul, când ascultă muzică la aparatura personală. Părinţii, profesorii, medicii au şi ei rolul lor în a le explica tinerilor riscurile. Şi proprietarii de baruri, discoteci, săli de sport pot ajuta, dacă reduc volumul la un nivel mai rezonabil decât cel de acum.”

Pierderea auzului, totală sau parţială, are consecinţe dramatice pentru sănătatea fizică şi mentală şi pentru viaţa profesională – atrage atenţia OMS – nu întâmplător astăzi, 3 martie, este Ziua mondiala a protecţiei auzului. În opinia experţilor, în discoteci şi baruri ar trebui să fie cât mai multe avertismente scrise, astfel încât tinerii să vadă mereu la ce pericol se expun.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.