Preţul petrolului a dus la oscilaţii majore a puterii de cumpărare

0

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons face public studiul privind evoluţia prețului carburantului versus evoluția salariului mediu net și a cursului euro. Au fost analizate lunile ianuarie, august si decembrie, pentru perioada ianuarie 2007 – ianuarie 2015.  

In urma studiului, s-a constatat faptul ca, in ciuda faptului ca salariul minim net a inregistrat alinieri constante rata inflatiei, pretul carburantului a avut de asemenea o evolutie ascendenta, acest lucru ducand la scaderea puterii de cumparare.

Daca la inceputul anului 2007, cu un salariu minim net pe economie se puteau achizitiona 130 l de carburant, in anii 2010 si 2012 cantitatea de carburant ce putea fi achizitionata a scazut sub 100 de l (96 l, in august si decembrie 2010) si chiar sub 90 de litri (88 de litri, in august si decembrie 2012).

Corelarile pretului carburantului, in urma inregistrarii scaderii costului per baril, a inceput sa se simta in tara noastra abia din ianuarie 2015, cand cantitatea de combustibil achizitionat cu un salariu minim pe economie a atins din nou pragul de 130 l, inregistrat in 2007.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.