Preţul petrolului a dus la oscilaţii majore a puterii de cumpărare

0

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons face public studiul privind evoluţia prețului carburantului versus evoluția salariului mediu net și a cursului euro. Au fost analizate lunile ianuarie, august si decembrie, pentru perioada ianuarie 2007 – ianuarie 2015.  

In urma studiului, s-a constatat faptul ca, in ciuda faptului ca salariul minim net a inregistrat alinieri constante rata inflatiei, pretul carburantului a avut de asemenea o evolutie ascendenta, acest lucru ducand la scaderea puterii de cumparare.

Daca la inceputul anului 2007, cu un salariu minim net pe economie se puteau achizitiona 130 l de carburant, in anii 2010 si 2012 cantitatea de carburant ce putea fi achizitionata a scazut sub 100 de l (96 l, in august si decembrie 2010) si chiar sub 90 de litri (88 de litri, in august si decembrie 2012).

Corelarile pretului carburantului, in urma inregistrarii scaderii costului per baril, a inceput sa se simta in tara noastra abia din ianuarie 2015, cand cantitatea de combustibil achizitionat cu un salariu minim pe economie a atins din nou pragul de 130 l, inregistrat in 2007.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.