Raportul comisiei pentru revizuirea Constituției, gata la 1 iunie!

0

Președintele Comisiei comune pentru revizuirea Constituției, Ioan Chelaru, a declarat, luni, că speră ca raportul Comisiei să fie finalizat la data de 1 iunie, astfel încât în această lună proiectul de revizuire să fie dezbătut în Senat iar în sesiunea ordinară din toamnă să fie discutat și în Camera Deputaților.

„Am propus Comisiei o foaie de parcurs care are nota ei de relativitate și din pricina situației politice și a faptului că, în vară, Parlamentul nu va lucra. Încercăm cu toate forțele pe care le avem și ținând cont de observațiile venite de la Comisia de la Veneția, de la Curtea Constituțională ca până la 1 iunie să finalizăm raportul Comisiei. Noi primim în continuare amendamente, suntem în faza în care se pot face amendamente — le aprobăm sau le respingem, însă ele vor trebui să intre în plen. Dacă am finaliza raportul la 1 iunie, în luna iunie proiectul ar putea să fie dezbătut în Senatul României, urmând ca în toamnă, septembrie-octombrie, dezbaterea să meargă la Camera Deputaților și la sfârșitul lunii octombrie supus votului”, a declarat Chelaru.

Acesta a adăugat că, dacă nu se va pune problema unei Comisii de mediere, „atunci putem să ne gândim, în 30 de zile, la organizarea unui referendum”.

De asemenea, în timpul ședinței de luni a Comisiei comune s-a luat decizia ca aceasta să funcționeze cel puțin o dată pe săptămână, marțea, începând cu ora 13,00.”Am stabilit ca programul Comisiei să fie măcar o dată pe săptămână, dar dacă lucrările se vor accelera, vom avea și două ședințe pe săptămână. În principal, marți, la ora 13,00″, a mai spus Chelaru.

Totodată, membrii Comisiei comune au aprobat ca la lucrări să participe și reprezentanți ai Președinției, premierului, Avocatului Poporului și ai Consiliului Legislativ, dar și reprezentanți ai Forumului Constituțional, ai societății și ONG-urilor.

O altă decizie luată în ședința de luni este aceea ca pe lângă Comisia comună pentru revizuirea Constituției să funcționeze un Consiliu Științific format din experți în drept constituțional și coordonat de către prof. univ. Cristian Ionescu.

„Comisia a aprobat, la propunerea mea, ca pe lângă această Comisie să funcționeze un Consiliu Științific, format din mai mulți specialiști în drept constituțional, cei mai renumiți din țară, am spus noi — reprezentanții Facultăților de Drept, Academiei Române, Institutului de Cercetări Juridice, pentru că mai ales în noua structură a Comisiei au intrat colegi cu vechime în munca politică, dar nu toți sunt și specialiști în drept și atunci cred că ceea ce nu reușim, din acest punct de vedere, să facem în Comisie suplinim cu activitatea acestui Consiliu Științific”, a explicat Ioan Chelaru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.