Dan Cristian Popescu, despre un posibil blat PNL-UNPR la Primăria Sectorului 2

Share:

Domnule deputat Dan Cristian Popescu, mai multe site-uri de știri au dezvăluit existența unui nou blat între Onțanu și unii lideri ai noului PNL în privința alegerilor locale din 2016. Este arhicunoscut faptul că, la alegerile locale din 2012, Onțanu și lideri ai PNL de atunci, au făcut un blat similar, care a condus la un nou mandat al lui Onțanu. Victima politică a acelui blat ordinar ați fost nu numai dumneavoastră, ca și candidat inițial al USL sector 2, dar și sutele de mii de bucureșteni, locuitori ai sectorului 2. Cum a fost posibil acest lucru, cât timp USL putea să câștige fără probleme și această Primărie de sector?

Să recapitulăm, mai întâi ce s-a întâmplat în 2012. În luna aprilie a acelui an eram președinte al PNL sector 2. PNL era pe atunci parte a USL și exista în USL regula potrivit căreia urma să candideze cel mai bine plasat candidat în fiecare sector. Se făcuseră, în aceste condiții, două sondaje în sectorul 2 și toate partidele componente ale USL din sectorul 2 -PSD, PNL și PC- au stabilit ca eu să devin candidatul USL la primăria sectorului 2 pentru că, potrivit sondajelor, eram cel mai plasat. Pe de altă parte, mai erau discuții la nivelul Capitalei potrivit cărora trei sectoare ar urma să revină PNL și PC și trei PSD, dar nu exista o înțelegere scrisă în acest sens.

Pregătirile de precampanie erau avansate , mă aflam pe stradă, împreună cu peste 400 de voluntari, eram în dialog cu cetățenii sectorului 2 cărora le explicam strategia mea, planurile mele, proiectele pe care le-aș fi dus la îndeplinire ca primar. Cred că era 9 aprilie când am fost chemat de urgență la Parlament unde avusese loc un Biroul de Conducere al PNL. În acest Birou se propusese schimbarea mai multor lideri PNL din București printre care și eu, urmând ca aceste propuneri să fie votate în Comitetul Executiv.

Bineînțeles că am participat la ședința Comitetului Executiv și am întrebat care au fost motivele pentru care se propune acest lucru. Domnul președinte Antonescu, mi-a spus că am făcut prea multă campanie în sectorul 2 și am pus în pericol strategia partidului care viza câștigarea Primăriei sectorului 6, și nu și pe cea a sectorului 2. Fac o paranteză, cu un evident gust amar, în sensul că strategia PNL era să nu câștige Primăria Sectorului 2. Am încercat să explic că rolul oricărui președinte de filială este să câștige Primăria, în cazul meu, Primăria Sectorului 2. Atunci, Antonescu a cerut să se treacă la vot și cu o majoritate covârșitoare  s-a decis schimbarea mea și a altor colegi din funcțiile deținute în PNL București. De altfel, unii dintre colegii mei mi-au spus că, înainte cu o seară, fuseseră sunați de Antonescu cu presiunile aferente, pentru a se adopta această decizie, una în contradicție flagrantă cu interesele eleectorale și politice ale PNL, respectiv USL.

În consecință, s-a dispus înlăturarea mea din funcția de președinte al PNL sector 2 și dizolvarea Biroului de Conducere al PNL din același sector. După acest incident, a fost nominalizat drept candidat la Primăria Sectorului 2 un membru PSD, în persoana lui Dragoș Frumosu. Acesta și-a dat, însă, seama destul de repede, după două-trei săptămâni de campanie, că este împins într-o cacealma. Concret, filialele PSD, respectiv PNL sector 2 nu făceau  niciun fel de campanie în sprijinul acestuia, adică a propriului candidat. Am asistat atunci la lucruri incredibile, șocante, în sensul că i se aruncau la gunoi, pe ascuns, materialele de campanie. Mesajele acestuia către populație erau, practic, blocate din interiorul PNL, respectiv USL. Nu se făcea niciun fel de campanie pentru acesta, fiind evident că PNL și PSD trăgeau, pe față, cu Onțanu.

Candidatul USL, Dragoș Frumosu, a fost, practic, boicotat de cei care l-au numit și i-au promis susținerea în această cursă…

Este foarte corect. De altfel, domnul Frumosu văzând în ce a intrat m-a contactat și mi-a explicat că se află într-o situație jenantă, fiind pus, cum se spune, să piardă! Atunci, împreună cu o parte din voluntarii care mă susținuseră pe mine, am hotărât să ne implicăm în campania domnului Frumosu și timp de o săptămână am încercat să salvăm ce se mai putea salva. De altfel, în acest timp extrem de scurt, am reușit să ridicăm scorul electoral al acestuia de la 18% la peste 30% cât a obținut în alegeri. Dar acest lucru, această neobrăzare a mea, m-a costat excluderea din PNL după alegeri. Am primit o scrisoare acasă în care am fost anunțat sec că am fost exclus din partid, deduc, ca o pedeapsă pentru susținerea candidatului USL sector 2.

De altfel, domnul Frunosu povestește în luna septembrie a lui 2012 acest incident într-un articol în ziarul Cotidianul. Am constatat că am trăit pe pielea mea un blat politic ordinar. Am fost, dacă vreți, victima acestui blat politic, blat care i-a afectat mai ales pe cetățenii sectorului 2.

Vreau să fie clar: dacă ajung sau nu primar al sectorului 2 asta nu mă definește pe mine ca om politic. Cred, însă, că a fost un lucru incorect față de cetățenii sectorului 2 care nu au putut alege într-o competiție corectă și au fost puși în fața unui aranjament deja făcut. A fost, practic, subminată valoarea alegerilor libere.

Și, iată, cum în 2015, în mass-media apar, din nou, informații potrivit cărora Onțanu caută un nou candidat decorativ din partea PNL la alegerile din 2016. Este posibil ca istoria să se repete, iar PNL să cedeze, din nou, fără luptă sectorul 2 lui Onțanu?

Iată că după trei ani, din nou, se face vorbire de un nou blat, cu același personaj în prim-plan: Neculai Onțanu. Din păcate, nu am văzut de la alegerile din 2004 când Anca Boagiu s-a bătut , cu șanse reale, să câștige Primăria Sectorului 2, o bătălie electorală reală care să îți dea senzația că se dorește o schimbare la nivelul Primăriei Sectorului 2. Am văzut candidați, cu sau fără voia lor, fără șanse în războiul electoral cu Onțanu. Poate acești candidați chiar vroiau să câștige, însă, era imposibil ca în perioada campaniei să recuperezi un decalaj atât de mare față de Onțanu care are instrumentele specifice controlării sectorului 2.

Eu, personal, refuz  să cred că în 2016 vom asista la repetarea scenariului din 2012. Nu exclud, însă, ca Onțanu să fi purtat discuții punctuale cu diverși membri PNL, pentru că în nume personal fiecare poate promite orice. Însă, repet, refuz să cred că noul PNL va adopta un blat ca politică de partid. Dacă vreți argumente care m-ar duce cu gândul la un aranjament între primarul Onțanu și cei din noul PNL, ar fi non-combatul din cadrul Consiliului Local al sectorului 2. Astăzi, când vorbim, în acest Consiliu Local nu există o opoziție reală. Nu am auzit de proiecte propuse de cei din opoziție sau de voturi împotriva unor proiecte controversate ale primarului Onțanu. Când faci opoziție te mai opui la anumite lucruri și aici mă refer la proiecte care duc la hemoragia bugetului public. Vorbim de cheltuieli uriașe în direcția spațiilor verzi, turism și cadouri electorale care nu au nimic de-a face cu activitatea unei primării, iar exemplele pot continua la nesfârșit.

Se teme Onțanu că foarte probabilă pierdere a alegerilor din 2016 se va solda și cu anumite probleme de natură juridică ale acestuia și echipei sale?

Eu vă spun un singur lucru: și anume faptul că dacă Onțanu a făcut ilegalități și eu ajung primar trebuie să se teamă foarte tare. Pentru că este vorba nu numai de respectarea legii, dar și de respectarea sutelor de mii de cetățeni ai sectorului 2, să constați, atunci când preiei o funcție, dacă au fost sâvârșite ilegalități. Bineînțeles că în acest caz organele în drept vor fi sesizate imediat.

Anca Boagiu deține funcția de copreședinte al PNL București. Poate fi luat în calcul un blat între domnia sa și Onțanu, cu medierea aferentă a lui Teodor Atanasiu?

Exclud din start această variantă. O cunosc bine pe doamna senator Boagiu și știu că este un lider politic cu coloană vertebrală. De altfel, când am spus că anumite persoane din PNL au vorbit cu Onțanu am exclus-o din start pe doamna Boagiu din această posibilă ecuație a unui blat politic. Mai mult, așa cum o știu eu pe Anca Bogiu, un politician onest și determinat, sunt convins că va face tot posibilul ca PNL să câștige Primăria sectorului 2.

Un interviu de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.