7,7% din populația României are boală cronică de rinichi

Share:

Aproximativ 7,7% din populația adultă a României, reprezentând 1.346.810 de persoane, are boală cronică de rinichi, a declarat joi, într-o conferință de presă, prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale.

„Boala cronică de rinichi este mult subdiagnosticată. 7,7% (1.346.810) din populația României are boală cronică de rinichi. 15,9% din populația cu vârste între 60-79 de ani are boală cronică de rinichi. Factorii de risc sunt displipidemia, obezitatea, hipertensiunea, diabetul, hiperglicemia, dar și alte tulburări metabolice. Diabetul și hiperglicemia cauzează între 60-70% din bolile cronice de rinichi. Aproximativ 80% din populația adultă are o formă de displipidemie”, a spus dr. Serafinceanu.

El a subliniat necesitatea unui program de screening astfel încât boala să fie depistată într-un stadiu inițial. „Boala cronică de rinichi poate să evolueze asimptomatic până în stadiul final, când necesită dializă. Poate să aibă patologii asociate. Este o boală cu o mie de fețe. Această boală crește riscul cardiovascular. După vârsta de 40 de ani, foarte puține persoane nu au un factor de risc. Boala poate fi depistată și în urma unei glicemii bazale și a creatininei plasmatice”, a arătat medicul.

La rândul său, prof. dr. Alexandru Rafila a afirmat că, la nivel național, la persoanele cu vârste de peste 65 de ani raportul celor care au boală cronică de rinichi este de una la șase.

„Este nevoie de prevenție care să facă parte din activitatea medicului de familie. Succesul unui program de dializă depinde și de momentul înrolării pacientului. În România sunt dializate circa 11.000 de persoane”, a explicat Rafila.

Potrivit specialiștilor, aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat vor face boală cronică de rinichi în cursul vieții, drept urmare testarea periodică a funcțiilor renale reprezintă un pas esențial în vederea diagnosticării precoce a afecțiunii, care, de multe ori, nu are simptome, dar poate evolua rapid.

În anumite cazuri, boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin respectarea unor reguli de stil de viață sănătos.

Boala cronică de rinichi este diagnosticată în urma unui screening prin care se estimează rata de filtrare glomerulară (funcția renală) și/sau se determină albuminuria (prezența proteinelor în urină).

Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să efectueze aceste teste cel puțin o dată de pe an. În cazul celor care suferă de hipertensiune arterială, testarea funcției renale include, de asemenea, estimarea ratei de filtrare glomerulară prin intermediul ureei și creatininei, iar screening-ul ar trebui realizat, de asemenea, periodic.

În ceea ce privește prevenția bolii cronice de rinichi, specialiștii recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, care să cuprindă exerciții fizice moderate, conform recomandării medicale, alimentație sănătoasă, reducerea consumului de sare, consumul de lichide (aproximativ 1,5 — 2 litri de apă pe zi), fără fumat, să se evite automedicația.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.