Congresul PSD ar putea avea loc în toamnă

Share:

Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, a declarat, joi, că se propune modificarea statutului partidului astfel încât Consiliul Naţional să nu mai poată convoca Congresul, iar un membru cu o vechime de trei luni să poată candida la orice funcţie în partid. Noul pachet de propuneri pentru Statutul PSD, care va fi finalizat săptămâna viitoare, va fi prezentat Consiliului Național din 20 – 21 martie și adoptat în congresul partidului care va avea loc cel mai probabil în toamna acestui an, a declarat Liviu Dragnea.

„Eu cred și susțin ca în toamna acestui an să avem congresul partidului. Octombrie — noiembrie. Majoritatea sperăm ca începutul anului 2016 să ne prindă cu statutul schimbat, pentru că nu îl facem în glumă, având în vedere că vom decide deschiderea partidului, flexibilizarea deciziilor, modernizarea partidului. Dacă avem de exemplu congresul în octombrie, cred că până la sfârșitul anului poate fi aprobat în instanță”, a afirmat președintele executiv al PSD, scrie Agerpres.

Întrebat despre perioada de aplicabilitate a sancțiunilor, Liviu Dragnea a arătat că mai întâi acestea trebuie decise în noul statut.”Statutar, ele intră în vigoare de când sunt aprobate în congres și ulterior în instanță. Dar în interiorul partidului nu te oprește nimeni să poți să iei decizii sau să poți să faci recomandări organizației respective asupra unui membru sau altul așa cum s-a și întâmplat.

Pentru că, din nefericire, am avut destule situații de genul ăsta în partid și fără să existe această prevedere asumată, cei care au fost în aceste situații au părăsit funcțiile respective. (…) Cert este că ceva trebuie să facem. Ce s-a discutat până acum în partid s-a discutat despre cazurile de corupție. Sunt multe variante”, a arătat Dragnea.

Potrivit acestuia, în viitorul statut se menționează foarte clar că PSD este un partid de stânga. „Astăzi PSD este un partid de stânga și PSD, în opinia mea, trebuie să rămână un partid de stânga, o stângă modernă, europeană”, a punctat Dragnea. Deocamdată, niciun membru PSD nu și-a depus oficial candidatura pentru șefia Consiliului Național. „Luni este ultima zi în care se depun candidaturi”, a precizat Liviu Dragnea.

Întrebat care este funcţia maximă pentru care poate candida un membru cu o vechime de trei luni, Dragnea a spus că propunerea este ca un membru care are o vechime de trei luni să poată să candideze la orice funcţie.”S-au decis câteva lucruri importante, flexibilizarea deciziei în partid şi deschiderea partidului. Există în statut câteva condiţii de vechime, în opinia mea exagerate, pentru ca un membru să poată să aleagă sau să fie ales, se ajungea la 2, 3 ani de zile ca un membru de partid să poată să ocupe o funcţie în structura naţională, de exemplu un an la nivel judeţean.

Propunerea noastră va fi să existe un singur termen de 3 luni pentru oricine intră în PSD să poată să ocupe o singură funcţie. Asta poate produce schimbări majoare şi să contribuie la deschidere partidului”, a mai spus Liviu Dragnea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.