Succes medical în chirurgia oncologică la Polisano

0
O pacientă din Sibiu, în vârstă de 60 ani, diagnosticată cu o formă rară de cancer al coloanei vertebrale (tumoră infiltrativă care a afectat măduva şi coloana), a fost operată cu succes la Spitalul European Polisano. Operaţia chirurgicală extrem de grea şi riscantă a durat 8 ore şi a constat în înlăturarea tumorii şi efectuarea unei vertebrectomii cu reconstrucţie vertebrală, pacienta fiind monitorizată neurofiziologic pe tot parcursul intervenţiei. Echipa medicală care s-a ocupat de acest caz a fost coordonată de dr. Claudiu Matei, şeful secţiei de Neurochirurgie în cadrul Spitalului European Polisano. Pacienta s-a prezentat cu dureri toracale, însoţite de slăbiciune în membrele inferioare, fapt pentru care iniţial a fost suspectată de disecţie de aortă. În urmă unor investigaţii complexe, medicii de la Polisano au descoperit o tumoră infiltrativă la nivelul vertebrei toracale T3, care invada canalul medular şi care, netratată, avea risc imediat de atac de cord şi paralizie completă. La acestea se adaugă riscul metastazării cancerului la alte organe, cuprinzând întreg organismul, caz în care speranţa de viaţă ar fi fost aproape nulă.

Risc mare

Operaţia chirurgicală a fost una cu grad mare de risc, tu­mora fiind imprecis delimitată şi dificil de extras. Primul pas al intervenţiei a constat într-o vertebrectomie T3 pe cale posterioară, prin care s-au înlăturat total atât tumora, cât şi vertebra afectată, urmând să fie înlocuită cu o proteză cu meşă de titan şi ciment prin fixare cu şuruburi transpe­diculare T1-T5. Pentru a evita posibile complicaţii la nivel cerebral şi motor, pacienta a fost monitorizată neurofizio­logic pe tot parcursul celor 8 ore. Pentru un pacient diag­nosticat cu cancer la coloana vertebrală, intervenţia suferită de pacientă reprezintă un succes medical pentru do­meniul oncologic.
„Astfel de intervenţii nece­sită o dotare deosebită, cu­noaş­terea unor tehnici chirur­gicale moderne, dar şi moni­torizare intraoperatorie neu­ro­fi­ziologică continuă, care se poate realiza doar în centre specializate în chirurgia com­plexă a coloanei vertebrale. Ne bucură că suntem unul din aceste centre, care poate oferi o nouă şansă la viaţă pacien­ţilor cu astfel de diagnostice complexe”, a declarat dr. Claudiu Matei, şeful secţiei de Neurochirurgie în cadrul Spitalului European Polisano.
Echipa medicală care s-a ocupat de rezolvarea acestui caz a fost condusă de dr. Claudiu Matei şi alcătuită din dr. Sofia Nistor – medic specialist Neurochirurgie, dr. Iulia Dancu – medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă şi dr. Dan Filip – medic primar Neurologie.
Pacienta şi-a reluat mersul şi echilibrul static încă de a două zi după operaţie, iar după o săptămâna a fost externată cu o stare generală şi un status neurologic bune.

Polisano, locul premierelor

Înfiinţat în anul 2013, Spi­talul European Polisano din Sibiu este cea mai recentă şi modernă investiţie în dome­niul medical din România, realizată prin prisma celor 20 de ani de experienţă şi activitate a grupului Polisano. Acesta face parte dintr-o structura integrată de centre de excelenţă în medicină şi reprezintă o noutate pe piaţa serviciilor medicale din Ro­mânia, atât prin dotarea de excepţie, cât şi prin cola­bo­rările stabilite în premieră cu universităţi de medicină de prestigiu din Austria, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada, dar şi prin acor­durile încheiate cu Univer­sitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi cu Spitalul Clinic Judeţean Sibiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.