Campanie pentru asigurarea tratamentului pacienților seropozitivi

0

Federația UNOPA a lansat vineri campania „Vrem să trăim!”, care aduce în atenția autorităților problematica accesului la tratament al pacienților care trăiesc cu HIV și solicită măsuri imediate în direcția prevenirii întreruperilor de tratament.

Potrivit directorului executiv UNOPA, Iulian Petre, campania atrage atenția celor responsabili că de bunul mers al accesului pacienților seropozitivi la tratament depinde viața lor iar în momentul în care aceștia nu primesc tratament se simt ca și condamnați la moarte.

Prin această campanie, UNOPA solicită decidenților un buget clar pentru programul de tratament al infecției cu HIV, alocarea din timp a fondurilor, o procedură de achiziție centralizată și eficientă a medicamentelor, un control al aprovizionării cu medicamentele necesare la nivelul producătorilor și al distribuitorilor, precum și măsuri ferme împotriva tuturor celor care pun în pericol viața pacienților prin blocarea accesului la medicamente.

UNOPA a anunțat vineri, printr-un comunicat de presă transmis Agerpres, că anul 2014 a fost un an în care s-au înregistrat foarte multe întreruperi ale accesului la tratament pentru persoanele infectate cu HIV.

„Anul 2015 a început direct cu probleme în câteva județe iar în primele două luni s-au semnalat mai multe situații de întrerupere de tratament. Majoritatea acestor situații puteau fi prevenite dacă decidenții atât de la nivel guvernamental, cât și de la nivel local ar fi dat dovadă de mai multă responsabilitate și ar fi acționat în direcția prevenirii întreruperilor de tratament. (…) Am obosit să ne luptăm pentru a rezolva probleme care s-au petrecut deja, este timpul ca programul de tratament să funcționeze din nou fără probleme la toate nivelele. Nu vrem să căutăm vinovați, vrem să construim și să aplicăm soluții funcționale pentru ca viața pacienților seropozitivi să fie protejată, să li se ofere siguranță în loc de stres, să li se ofere suport în loc de drumuri nenumărate pentru tratament”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA, conform comunicatul citat.

Campania are o componentă online în jurul unui film creat special în acest sens, precum și o serie de dezbateri și acțiuni menite să sprijine autoritățile să identifice și să implementeze soluții pentru a asigura accesul pacienților la tratament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.