Economia Greciei, creștere peste estimările BCE, UE și FMI

0

Economia Greciei a crescut cu 0,8% în 2014, depășind estimările oficiale, conform datelor preliminare publicate vineri de Oficiul elen de Statistică (ELSTAT), transmite Reuters.

Valoarea PIB-ului Greciei s-a ridicat la 186,5 miliarde de euro anul trecut, față de 185,1 miliarde de euro în 2013. Atena și creditorii internaționali (UE, BCE și FMI) se așteptau la un avans al economiei de 0,6% în 2014 și de 2,9% în 2015.

În 9 octombrie ELSTA va publica a doua estimare privind creșterea PIB-ului în 2014. După șase ani de recesiune și măsuri dure de austeritate, Grecia a revenit pe creștere în trimestrul trei din 2014, datorită unui sezon turistic record, cu peste 22 de milioane de vizitatori străini în 2014.

Luna trecută, Eurogrupul a decis să prelungească cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, în anumite condiții.

Comisia Europeană a confirmat marți că Grecia a transmis lista propunerilor de reformă necesare pentru a obține această extindere. Lista include măsuri de combatere a corupției și a evaziunii fiscale, a contrabandei cu combustibil și țigări. De asemenea, autoritățile de la Atena vor să implementeze măsuri de reformare a pieței muncii și să acorde subvenții pentru plata utilităților și pentru achiziționarea alimentelor. Propunerile Greciei urmează să fie examinate de Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.