Peste 100 de apicultori vor fi prezenți la Târgul Național al Mierii

Peste 100 de apicultori din toate colțurile țării și-au anunțat deja prezența la ediția a 12-a a Târgului Național al Mierii, organizat în perioada 20 – 22 martie 2015 pe platforma Apicolă Băneasa, potrivit reprezentanților Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), singura entitate de profil cu acoperire națională și organizatorul evenimentului.

„Până la această dată avem deja 90% din spații ocupate și sperăm ca până miercuri să depășim 100 de expozanți la fel ca în anii anteriori. Chiar dacă anul acesta o parte dintre producătorii de utilaje au mai renunțat să participe, apicultorii vor veni în număr mare pentru că vor să își promoveze mierea și produsele apicole”, a declarat, pentru Agerpres, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Președintele ACA consideră că în acesta an sunt semnale pozitive pentru apicultura românească în condițiile în care autoritățile au decis, pe de o parte, neimpozitarea mijloacelor utilizate în transportul stupilor, iar pe de altă parte, mierea ar putea fi inclusă pe lista alimentelor cu TVA 9%.

„Am avut întâlniri cu cei de la Ministerul de Finanțe și i-am convins să treacă în Codul Fiscal neimpozitarea mijloacelor de transport de toate categoriile specializate în transportul stupilor, dar și în ceea ce privește realizarea inspecției tehnice periodice odată la trei ani și nu la un an, cum este în prezent, pentru că noi folosim aceste mijloace de transport doar parțial, circa două — trei luni pe an. De asemenea, avem promisiuni și pentru reducerea TVA la miere la 9%. Cred că sunt semnale pozitive pentru apicultura românească în acest an. Este un sector care nu cere mult, dar aduce foarte mult”, a subliniat Fetea.

Președintele ACA a mai menționat că apicultorii au primit integral ajutoarele de minimis acordate de către Ministerul Agriculturii în 2014 pentru a compensa o parte din pierderile de producție înregistrate din cauza ploilor, iar proiectul privind Legea Apiculturii a trecut cu sprijinul reprezentanților Ministerului Agriculturii de Comisa de specialitate din Senat în forma propusă de ACA.

Apicultorii români au solicitat autorităților de mai bine de cinci ani reducerea TVA la miere în vederea diminuării evaziunii fiscale din sector, estimată la 35-40%, dar și pentru creșterea consumului de produsele apicole pe piața internă, în condițiile în care românii consumă printre cele mai scăzute cantități de miere din Europa.

În 2014, producția de miere s-a redus la jumătate din cauza secetei înregistrate în vestul țării și a ploilor excesive din sud, iar prețul mierii a urcat cu 15 procente.

Potrivit datelor ACA, anul trecut s-a obținut la nivel național doar 50-60% din producția anuală de miere, estimată la 18.000 — 20.000 de tone, cea mai redusă producție fiind înregistrată la mierea de salcâm unde s-a realizat doar o treime din media anuală, adică în jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o cantitate anuală de 4.000-5.000 tone. Mierea de tei s-a făcut doar între 30 și 35%, iar mierea de floarea-soarelui, în funcție de zone, s-a realizat între 45 și 60%.

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. În sistem ecologic, producția de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate în acest sistem de 110.000.

Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 — 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creștere față de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european.

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.