Continuă protestul la exploatarea minieră Tehomir

Share:

Continuă protestul minerilor la exploatarea gorjeană Tehomir. Aproximativ 50 de mineri au refuzat marţi să iasă din subteran după ce au terminat schimbul întâi fiindcă sunt nemulţumiţi de condiţiile de disponibilizare. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat concedierea a peste 2.000 de salariaţi de la 1 iunie.

Viitorii şomeri vor primi cel mult trei salarii compensatorii. În faţa sediului companiei din Târgu Jiu 24 mineri sunt în greva foamei.

În subteran mai sunt 30 de mineri care ar fi trebuit să iasă marţi la prânz şi tot atâția care și-au terminat tura marţi la ora 23:00. Lideriul de sindicat Florin Crăciun ne-a declarat că și mineri din schimbul trei, care își termină serviciul miercuri dimineață, vor rămâne alături de ei. Persoane din conducerea Complexului Energetic Oltenia au coborât în mină de două ori pentru a discuta cu protestatarii. Aceștia însă nu vor să renunțe până când doleanțele lor nu fac parte dintr-un acord scris. Ei cer aceleași salarii compensatorii pe care le-au primit colegii lor disponibilizați până la 1 martie. Numărul minerilor aflați în greva foamei la sediul companiei a crescut la 24. Proteste au avut loc ieri și în județul Vâlcea, la exploatările Alunu și Berbești, unde minerii din primul schimb au refuzat să intre la muncă. Oamenii se tem că salariile le vor fi diminuate, după ce carierele vor fi preluate de CET Govora, a transmis Adriana Marcu de la studioul TVR Craiova.

Minerii din primul schimb de la Tehomir au anunţat marţi la prânz că nu vor mai ieşi din subteran după terminarea programului. La gura minei au venit reprezentanţii companiei şi un lider de sindicat, pentru a dezamorsa conflictul. În urma discuţiilor, aproape 20 de mineri au renunţat la protest.

Colegii greviştilor spun că sunt alături de aceştia, dar nu au putut participa la protest. Cei din schimbul doi au vorbit despre lipsa unui contract colectiv de muncă, condiţii grele de muncă şi un program de restructurare.

Între timp, în faţa Complexului Energetic din Târgu Jiu, 24 de mineri sunt în greva foamei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.