„Margareta, mărturia unui sfert de veac regal”, lansat miercuri!

Volumul „Margareta, mărturia unui sfert de veac regal”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, care cuprinde „ultimii douăzeci și cinci de ani de ani în fapte reprezentative” ale principesei, „bogata activitate de binefacere și contribuția la dezvoltarea instituțională și culturală a României”, a fost lansat miercuri seară, la Palatul Elisabeta.

Lansarea a avut loc în prezența principesei Margareta. La eveniment, principele Radu a apreciat că „între coperțile cărții apar, pentru prima dată în acești 25 de ani, laolaltă, fotografii, programe de sală, bilete de avion, gânduri, citate, articole de ziar, buletine de presă, miniaturi, mici obiecte, toate împreună ilustrând, cum nu se poate mai bine, un sfert de veac din viața unui om și un sfert de veac din viața unei țări”, informează Agerpres.

El a evidențiat faptul că prefața lucrării este semnată de regele Mihai I. „Nu numai că, atunci când regele își apleacă privirea către o prefață și pune mâna pe condei pentru a scrie, e un lucru rar — a făcut-o o dată, sau de alte două ori, în 93 de ani — dar, în mod special, acest text este tulburător: este un fel de pașaport pentru viitor, pe care-l semnează explicând generațiilor care vor veni de ce a trimis, în numele său, pe principesă să-l reprezinte”, a subliniat principele Radu.

La rândul său, Irene Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche, a apreciat că volumul, „care însumează cei 25 de ani de formare sau re-formare a regalității acum, după 1990, poate să aducă o imagine dintr-un mozaic”.

Ea a elogiat calitățile principesei Margareta de a fi „un lider incontestabil, o Alteță Regală venită din primele zile (n.r — după 1989) în țară, care se regăsește atunci când pășește pentru prima oară pe pământ românesc și renaște”. „Iar, din acel moment și până astăzi, ne demonstrează răbdare, foarte multă răbdare, tot atâta răbdare cât și Majestatea Sa Regele a avut în anii vieții, ne demonstrează și ne arată verticalitate, o iubire a adevărului și o așezare în același timp, cu multă modestie, în această societate destul de zbuciumată”, a spus Irene Arsene.

Vorbind despre volumul pe care l-a semnat, Sandra Gătejeanu-Gheorghe a mărturisit că, văzând o monedă bătută cu ocazia a 25 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I, a observat că, pe cele două fațete ale acesteia, în afară de chipul domnitorului și de informații referitoare la date importante din domnia acestuia, erau și câteva chipuri mitologice, care reprezentau, de fapt, modul în care regele a înțeles să conducă țara, dar îl prezentau și pe rege ca persoană.

„Și acele cinci figuri mitologice cred că i se potrivesc foarte bine și Alteței Sale Regale, pentru că reprezentau înțelepciunea, vitejia, bunătatea, răbdarea și justiția”, a mai spus autoarea.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Casei Regale, transmis AGERPRES, cartea, publicată la Curtea Veche Publishing, „urmărește drumul României de la o țară constrânsă de grave probleme la una ajunsă într-un moment de echilibrată afirmare, prin intermediul unor fotografii inedite ale Familiei Regale, realizate cu ocazia evenimentelor din viața publică și privată”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.