Funar, sancționat de CNCD

0

Fostul primar al Clujului Gheorghe Funar a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru declarațiile pe care le-a făcut în cadrul unei emisiuni TV.

Gheorghe Funar a fost amendat de CNCD cu 2000 de lei după ce a declarat, în cadrul unei emisiuni, că limba maghiară este „limba cailor”, relatează Hotnews.ro.

Decizia a fost luată de Colegiul director al CNCD în cadrul şedinţei de miercuri, 18 martie 2015. Fostul primar a fost reclamat de senatorul UDMR Tanczos Barna, care fusese invitat împreună cu acesta la TVR1, în luna octombrie a anului trecut, în timpul campaniei electorale. Astfel, după ce Tanczos i-a salutat pe telespectatori în română și în magiară, Funar i-a făcut următoarea recomandare moderatorului: „Spuneţi-i colegului de platou din dreapta mea că trăim în România, limba oficială este româna şi la Bucureşti, este urmaşă a limbii primordiale pe planetă, vă rog să nu mai folosească niciun cuvânt în limba cailor, limba oficială a României este limba română”. Fostul primar al Clujului a continuat în aceeași notă: „suntem în România, la Budapesta se poate vorbi, mâine este a treia zi naţională a Ungariei, poate vorbi ungureşte acolo, aici vorbeşte româneşte. Dacă eu sunt preşedintele României, vă asigur că nu se va mai vorbi în limba maghiară nimeni, nici la televiziunea română”.

Colegiul director al CNCD a decis că declaraţia potrivit căreia limba maghiară este „limba cailor”, care nu poate fi utilizată în România, reprezintă discriminare. Instituţia a explicat în motivarea deciziei că a declara că un maghiar din România nu poate vorbi limba lui maternă, ci doar limba statului, echivalează cu negarea dreptului românilor de a vorbi în limba română în afara graniţelor României.

De asemenea, CNCD a mai arătat că declaraţia lui Funar a fost făcută în public, la un post de televiziune, şi că „vizează atingerea demnităţii, crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, îndreptate împotriva petentei, pe criteriul lingvistic şi etnic”.

Hotărârea Consiliului poate fi atacată în termen de 15 zile, la instanţa de contencios administrativ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.