Primarul din Gheorghieni, arestat pentru 30 de zile!

0

Mezei Janos, primarul din Gheorgheni, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile într-un dosar în care era cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu şi şantaj după ce ar fi vândut un teren amplasat pe malul Lacului Roşu, care aparţinea SC Monturist SRL, firmă la care municipalitatea este acţionar cu 48%.

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, miercuri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului din municipiul Gheorgheni, din judeţul Harghita, Mezei Janos, acuzat de abuz în serviciu şi şantaj. Decizia instanţei este definitivă, relatează Romaniatv.net.

Mezei Janos a fost reţinut la sfârşitul lunii ianuarie de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu şi şantaj, el fiind prezentat apoi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă instanţa a decis atunci ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

Pe perioada măsurii preventive, lui Mezei Janos i s-a interzis să exercite funcţia de primar, dar şi să comunice, direct sau indirect, cu anumite persoane. Potrivit procurorilor DNA, Mezei Janos a continuat să se comporte însă, în anumite situaţii, ca primar al municipiului Gheorgheni. Astfel, acesta a încercat să determine consilierii locali să adopte, în şedinţă, textul unei scrisori al cărei iniţiator a fost el însuşi.

Documentul urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acţionarului majoritar al SC Monturist SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva edilului.

Totodată, Mezei Janos ar fi determinat o persoană din Primăria Gheorgheni să ia înregistrările dezbaterilor şedinţei Consiliului Local din 16 februarie de la consilierul la care se aflau şi să i le trimită acasă, în condiţiile în care o copie a acestor înregistrări putea fi obţinută de persoanele interesate numai dacă ar fi fost depusă o cerere în acest sens şi solicitantul ar fi plătit cheltuielile pentru realizarea copiei.

În aceste condiţii, procurorii DNA au extins acţiunea penală faţă de Mezei Janos cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la delapidare.

Astfel, procurorii au cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă, iar săptămâna trecută Tribunalul Mureş a admis în parte cererea procurorilor şi a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu în cazul lui Mezei Janos. Decizia magistraţilor de la Tribunalul Mureş a fost contestată, iar Curtea de Apel Târgu Mureş a decis arestarea preventivă a primarului.

Mezei Janos este acuzat că, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita, şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu în cursul anului 2013, încheind, în numele municipiului, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 de metri pătraţi, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la S.C. Monturist S.R.L de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către societatea respectivă).

De asemenea, în 17 ianuarie, Mezei Janos l-a somat pe administratorul S.C. Monturist S.R.L, care este denunţătorul în acest caz, ca, până în 19 ianuarie, ora 09.00, să vină la sediul Primăriei şi să-şi prezinte demisia, în caz contrar „urmând să sufere consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni”.

Mezei Janos este membru al Partidului Civic Maghiar şi se află la al doilea mandat consecutiv în funcţia de primar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.