CNADNR și CFR trebuie reformate complet

Share:

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) și CFR trebuie reformate complet pe zona de achiziții publice, în sensul creării unei unități separate în subordinea ministrului Transporturilor, care să se ocupe de achizițiile publice și de managementul de contract, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici,potrivit Agerpres.

„Cele două mari companii beneficiare — cele mai mari beneficiare pe fonduri europene și cred că și pe bani publici — CNADNR și CFR, din punctul meu de vedere, pe zona de achiziții publice trebuie să fie reformate complet.

Eu am o idee de foarte mulți ani — și sper să găsim o soluție și să o vedem aplicată, adică extragere de acolo a tot ceea ce înseamnă achiziție publică și management de contract. Făcut sub domnul ministru o unitate de coordonare de management și contract, cum au și alte țări, și care să se ocupe de tot, de la momentul lansării procedurii, documentație, evaluare, implementare, management de contract, până când se taie panglica.

Când s-a tăiat panglica, le-o pun în brațe celor de la CFR și de la CNADNR să o gestioneze, pentru că asta trebuie să facă ei: să administreze, nu să se joace cu banii publici”, a explicat Eugen Teodorovici, la lucrările pe ateliere prilejuite de Consiliul Național al Partidului Social Democrat /PSD/.

Existând o astfel de structură, potrivit ministrului, pot fi cooptați experți din străinătate sau de la bănci.

„Fiind o astfel de structură modernă și europeană, în momentul acela poți să ai și experți de afară, cooptați, de la bănci, ca să fie totul transparent făcut și fără niciun fel de grijă. Deci, asta este principal din punctul meu de vedere în zona de infrastructură, de transport și mediu.

Deci, și implementarea de proiect este foarte, foarte importantă”, a spus Teodorovici.

Șeful de la Fonduri Europene și-a exprimat convingerea că, de anul viitor, România va deveni un șantier, acest lucru conducând la crearea de noi locuri de muncă.

„Eu sunt convins că, anul viitor, România poate să devină un șantier în sensul bun, cu foarte multe lucrări lansate — și, sigur, sperăm să le și finalizăm pe toate — astfel încât, pe de o parte, să vedem aceste obiective îndeplinite, iar pe de altă parte să fie foarte multe locuri de muncă create.

Vorbeam și astăzi cu primul ministru: în cazul în care cele două zone principale — fondurile europene anul ăsta să atingă 80%, și eu în continuare am această nebunie pozitivă, zic eu, să cred că România poate să facă anul ăsta 80%, corelat cu tot ceea ce înseamnă Cod Fiscal, cu aceste foarte bune prevederi din 2016, România va avea o creștere fantastic de mare”, a subliniat Eugen Teodorovici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.