Lagarde: Creșterea susținută a Chinei benefică economiei mondiale

Eforturile de reechilibrare ale Chinei necesare pentru a ajunge la o creștere sustenabilă sunt pozitive pentru economia mondială, a afirmat, vineri, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, într-un discurs rostit la Shanghai, transmite Bloomberg.

”Este esențial ca autoritățile de la Beijing să continue reformele, mai ales liberalizarea ratelor depozitelor și renunțarea la garanțiile pentru întreprinderile de stat”, a explicat Lagarde, adăugând, totodată, că provocarea cea mai mare o reprezintă evitarea capcanei venitului mediu.

‘O creștere mai sustenabilă, mai lentă și mai sigură este bună pentru China și poporul său — și este bună pentru întreaga lume’, a afirmat directorul general al FMI.

Luna aceasta, premierul Li Keqiang a stabilit ca obiectiv pentru 2015 o creștere de aproximativ 7%, în scădere față de precedenta țintă, de 7,5%. Pentru ca încetinirea să nu afecteze semnificativ China, din noiembrie Banca Centrală a redus de două ori ratele dobânzilor.

FMI se așteaptă la un avans al PIB-ului Chinei de 6,8% în acest an.

Referindu-se la economia mondială, Lagarde a apreciat că perspectiva rămâne fragilă și a avertizat că înăsprirea politicii monetare anunțată de Rezerva Federală a SUA, în condițiile în care alte bănci centrale relaxează politica monetară, va avea efecte negative asupra economiilor emergente.

‘Dacă nu sunt bine gestionate, aceste nesincronizări ale politicii monetare ar putea provoca volatilități excesive pe piețele financiare globale. Un alt risc îl reprezintă aprecierea dolarului și posibilul impact asupra piețelor emergente. Acestea s-ar putea dovedi vulnerabile deoarece multe din băncile și companiile lor și-au majorat semnificativ împrumuturile în dolari, în ultimii ani’, a avertizat oficialul FMI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.