Totul despre eclipsa de soare
Cel mai comentat eveniment de vineri este eclipsa totală de soare, astronomii având posibilitatea, și datorită rețelelor de socializare, să acopere evenimentul și să comenteze imagini și videoclipuri deosebite, scriu lexpress.fr și AFP.
Precedenta eclipsă totală de Soare vizibilă din Europa a avut loc în 1999, iar următoarea va putea fi observată de pe vechiul continent în 12 august 2026. Cea de vineri este a zecea din secolul al XXI-lea, amintește AFP.
O astfel de eclipsă se produce conform unui principiu destul de simplu și necesită trei componente: Soarele, aflat la o distanță astronomică de Terra (aproape 150 de milioane de kilometri). Razele lui ajung pe Pământ în medie în opt minute și 20 de secunde. Luna, satelitul globului terestru, la 380.000 de kilometri distanță și, al treilea element, Pământul, care, până la proba contrarie, pare a reuni toate condițiile necesare vieții. Pentru ca eclipsa totală de Soare să aibă loc, trebuie ca cele trei să fie aliniate perfect, lucru care se întâmplă rar. Luna este de 400 de ori mai mică decât Soarele, însă, pentru că se află de 400 de ori mai aproape de Pământ, impresia din 20 martie va fi că ea acoperă total discul solar.
Astronomii consideră eclipsa de vinei ‘eclipsă centrală’, adică umbra Lunii ajunge doar pe o parte din Pământ. ‘Ca și cum degetul lui Dumnezeu ar traversa globul’, spunea în august 1999 astronautul Jean-Pierre Heignere de la bordul stației Mir, asistând la ultima eclipsă totală de soare a mileniului trecut. Pe 20 martie, această umbră cu diametrul de numai 420 de kilometri va parcurge emisfera nordică, eclipsa începând în zori și luând sfârșit după patru ore, în apropierea Polului Nord geografic.
Cine vrea să asiste la acest spectacol magic, trebuie să se afle într-un loc de pe ‘banda de totalitate’ — în insulele Feroe sau în arhipelagul Svalbard (Norvegia). Amatorii de astronomie și-au dat întâlnire în cele două locuri: în Feroe erau așteptați peste 8.000 de vizitatori, iar în Svalbard, între 1.500 și 2.000. ‘Există vânători de eclipse veniți din cele patru colțuri ale lumii. Majoritatea sunt din Europa, dar alții vin și din locuri mai depărtate — Australia, Noua-Zeelandă, Statele Unite, Africa’, a spus Torstein Christiansen de la oficiul de turism din insulele Feroe.
Eclipsa este mai mult sau mai puțin parțială în funcție de distanța față de ‘banda de totalitate’: Soarele este ascuns în proporție de peste 97% la Reykjavik, 93% la Edinburgh sau 84% la Londra.
În Franța, unde eclipsa de Soare va fi parțială, cele mai bune regiuni din care poate fi observată sunt Bretania, Normandia și zona Pas-de-Calais, unde discul solar va fi acoperit în proporție de 80%. La Paris, eclipsa va întuneca 77,9% din Soare și va dura doar două minute și 47 de secunde. ‘Luminozitatea nu va scădea dramatic fiindcă, chiar și cu 20%, Soarele luminează îndeajuns de bine’, explică cercetătorul Patrick Rocher.
O coincidență este faptul că eclipsa coincide cu echinocțiul de primăvară, ea urmând să își termine parcursul la Polul Nord care, în această perioadă a anului, iese din cele șase luni de întuneric pentru a intra în ‘ziua de șase luni’.
Deși nu există o legătură de cauzalitate între cele două fenomene, eclipsa va fi urmată sâmbătă, pe coastele Oceanului Atlantic, Canalului Mânecii și Mării Nordului de mari maree, numite ‘mareele secolului’, amplificate de alinierea celor trei corpuri cerești.