Ajustarea preţurilor la unele medicamente

0

Ministerul Sănătăţii nu exclude posibilitatea prelungirii cu încă 10 zile a termenului până la care producătorii de medicamente inovative trebuie să depună dosarele necesare actualizării preţurilor la medicamente în conformitate cu un ordin al Ministrului de resort din 2009, dar neaplicat până vineri, 20 martie,  când data limită a expirat.

Secretarul de stat din ministerul Sănătăţii, Alin Ţucmeanu, susţine că în condiţiile în care ordinul respectiv va fi aplicat, preţul medicamentelor compensate şi gratuite va scădea de la finalul lunii aprilie.

Şeful Direcţiei Politica Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, Mihaela Udrea,a declarat că nu poate preciza deocamdată cu cât va scădea preţul medicamentelor compensate, deoarece în prezent se aşteaptă documentaţiile:

„Având în vedere că vom coborî la minimul european, prevăzut în coşul de 12 ţări la care noi ne referenţiem, din estimările şi din simulările pe care noi le-am făcut, vom avea o economie la Fondul naţional unic de asigurări de sănătate şi în acel moment putem să introducem alte terapii. Această actualizare a preţurilor înseamnă o diminuare a consumului şi în acelaşi timp o diminuare a taxei clawback. În momentul în care vom avea documentaţia pentru preţul inovativelor, vom putea să facem un calcul estimativ pentru a stabili care este economia, strict pe inovative.”

Reprezentanţii industriei farmaceutice nu sunt la fel de optimişti ca cei ai Ministerul Sănătăţii. Surse din industria farmaceutică au precizat că după aplicarea ordinului 75 din 2009 preţul medicamentelor inovative şi generice ar putea să crească din cauza actualizării cursului valutar – de la 4 lei şi 26 de bani la 4 lei şi 42 de bani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.