Obama îl critică dur pe Netanyahu

Președintele american Barack Obama a criticat afirmațiile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a denunțat „pericolul” unui vot masiv al arabilor israelieni la alegerile legislative, relatează AFP.

În primele sale comentarii publice privind alegerile legislative israeliene câștigate de partidul conservator al lui Benjamin Netanyahu, Obama a declarat publicației online Huffington Post că a „transmis că acest tip de retorică este contrară celei mai pure tradiții israeliene”. Interviul a fost realizat vineri și a fost difuzat sâmbătă în integralitate.

Marți, chiar în ziua votului, Netanyahu a postat pe pagina sa de Facebook o înregistrare video cu un mesaj alarmist: „Puterea dreptei este în pericol. Alegătorii arabi se îndreaptă masiv spre birourile de vot”. Cu o zi înainte de scrutin, care era extrem de incert, și pentru a mobiliza dreapta, el a îngropat public ideea unui stat palestinian dacă își va menține poziția.

Casa Albă a calificat în termeni duri aceste afirmații. Și abia joi seară Obama l-a sunat pe Netanyahu pentru a-l felicita pentru victorie. „Democrația se sprijină pe principiul unui tratament echitabil și just pentru toată lumea”, a declarat Obama pentru Huffington Post.

„Și cred că aceasta este ce are mai bun democrația israeliană. Dacă acest lucru se pierde, cred că nu ar oferi doar argumente celor care nu cred într-un stat evreu, dar ar începe să erodeze și sensul democrației în această țară”, a adăugat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.