Partid inspirat de Syriza, lansat în Bulgaria

Share:

Velizar Encev, un membru al parlamentului bulgar care a părăsit anul trecut coaliția naționalistă Frontul Patriotic (FP), a anunțat că urmează să înființeze o nouă formațiune politică la începutul lunii aprilie, potrivit site-ului novinite.com.

Noul partid va fi înființat pe 4-5 aprilie în orașul Veliko Târnovo, vechea capitală a Bulgariei, situat în regiunea central-nordică a țării, potrivit Agerpres. Encev a declarat pentru postul particular de televiziune NOVA TV că viitoarea formațiune politică va putea fi comparată cu partidul stângii radicale Syriza din Grecia și va fi în mare măsură inspirată de acesta.

Syriza a câștigat alegerile parlamentare desfășurate în Grecia pe 25 ianuarie și a format o coaliție guvernamentală cu partidul de dreapta Grecii Independenți (ANEL) pentru a încerca să pună capăt austerității. Încă de la primele ore după preluarea puterii, executivul de la Atena a intrat într-o vie dispută cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional în legătură cu modalitățile de abandonare a măsurilor de austeritate.

După cum a afirmat Encev, replica bulgară a Syriza va fi „o mișcare socială cu mesaje de stânga” fără un model de tip lider.El a adăugat că va exista o conducere colectivă, în care vor fi implicate „figuri tinere”, însă a refuzat să dezvăluie vreun nume.

Fostul membru marcant al Frontului Patriotic a părăsit grupul parlamentar al coaliției în decembrie 2014, susținând că NFSB (Frontul Salvării Naționale din Bulgaria), unu din cele două partide care alcătuiesc FP, urmează orbește ordinele liderului său, Valeri Simeonov. Velizar Encev a fost ulterior exclus din NFSB.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.