”Pixadores” – Premiul One World Romania 2015

0

Duminică seara s-a încheiat cea de-a opta ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. În 3 cinematografe din București am urmărit 42 de filme documentare, cele mai multe arătate în premieră în România.

Timp de 6 zile am redescoperit centrul capitalei din perspectiva demolatorilor de istorie. Am petrecut o săptămână în compania a 28 de invitați care și-au prezentat filmele în fața publicului bucureștean și am discutat minute în șir despre filmele abia văzute în toate sălile de pe „kino-maidan”.

Juriul de liceeni al festivalului One World Romania a acordat pentru al treilea an consecutiv, premiul „Best Karma Award”. Documentarul premiat este „Pixadores” în regia lui Amir Escandari. Teodora, Ligia, Daniela, David și Ionuț au înmânat trofeul producătoarei filmului, Miia Haavisto – anul acesta o machetă a „kino-maidanului”. Trofeul celei de-a opta ediții a fost realizat de Ilinca Păun Constantinescu împreună cu Atelier 13.

Cei 5 jurați au motivat duminică seara decizia lor, astfel : „Documentarul pe care l-am ales e un film pe care îl poți urî cu ușurință, deoarece pare o alegere previzibilă pentru niște adolescenți, prin prisma subiectului său. În același timp este și un film pe care e greu să nu-l iubești, pentru că ne reprezintă. Deși subiectul pare foarte specific, în realitate nu este – este un film despre lucrurile în care cred adolescenții și în care adulții ar trebui să nu uite să creadă. Ce ne-a învățat pe noi filmul câștigător este că educația nu trebuie să înceapă neapărat din școli sau instituții private și că ea poate începe și pe maidan.”

Miia Haavisto, după primirea trofeului One World Romania 2015, ne-a spus că:  ”Este primul premiu pe care îl primește filmul nostru și e cu atât mai important pentru că vine din partea unui juriu atât de tânăr.”

Pentru cei care n-au putut ajunge la festival sau pentru cei care vor să revadă momente de la evenimente și interviuri cu participanții celei de-a șaptea ediții, am pregătit o galerie foto.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.