Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.
Pentru 2015, tema campaniei Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei promovează mobilizarea globală pentru a pune capăt tuberculozei (”Gear up to end TB”), potrivit www.who.int.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face apel pentru noi angajamente și o nouă acțiune în lupta globală împotriva tuberculozei — una dintre bolile infecțioase care provoacă cele mai multe decese în lume. Potrivit statisticilor OMS, în 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC și 1,5 milioane au murit.
De Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei 2015, OMS invită guvernele, comunitățile afectate, organizațiile societății civile, furnizorii de servicii de sănătate, precum și partenerii internaționali să se alăture acestei strategii pentru a trata și vindeca persoanele bolnave.
Adunarea Mondială a Sănătății, convocată anual de OMS la Geneva, a adoptat o rezoluție, în mai 2014, de aprobare a noii Strategii globale privind tuberculoza pentru următorii ani, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% și reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între 2015 și 2035.
Rezoluția solicită guvernelor să pună în aplicare strategia de angajament la nivel înalt din punct de vedere al finanțării. Strategia și rezoluția subliniază necesitatea de a implica în acest proiect partenerii din sectorul sănătății și pe cei din domeniile protecției sociale, muncii, imigrației și justiției. Acestea stabilesc obiective și schițează acțiunile necesare pentru guverne și parteneri, în vederea găsirii unor politici și sisteme care să permită prevenția și îngrijirea în vederea stopării epidemiei și eliminării TBC.
Tuberculoza (TBC) este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial. În 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC și 1,5 milioane au murit din cauza bolii. Peste 95% din decesele provocate de TBC apar în țările cu venituri mici și medii. Tuberculoza este printre primele 5 cauze de deces pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. În 2013, aproximativ 550.000 de copii s-au îmbolnăvit de TBC, la nivel mondial.
Numărul estimat de persoane care se îmbolnăvesc de TBC în fiecare an este în scădere, ceea ce înseamnă că lumea este pe cale de a atinge obiectivul de a stopa răspândirea tuberculozei. Rata mortalității din cauza TBC a scăzut cu 45% între 1990 și 2013. Se estimează că 37 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnostic TBC la timp și tratament, între 2000 și 2013.
Tuberculoza este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.
Aproximativ o treime din populația lumii are TBC latent, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TBC care au sisteme imunitare compromise — cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriție sau cu diabet, persoanele fumătoare — au un risc crescut de a se îmbolnăvi.
O persoană cu TBC activ prezintă anumite simptome — tuse, febră, transpirații nocturne, scădere în greutate etc. Oamenii bolnavi de TBC pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an. Fără un tratament adecvat, până la două treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.
Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar se impune și un regim de viață sănătos. Alimentele consumate zilnic trebuie să conțină multe vitamine, minerale, fibre, care să asigure nutrienții necesari pentru o viață sănătoasă. Trebuie să ne asigurăm că apa băută este potabilă. Fructele trebuie spălate, iar alimentele trebuie prelucrate termic în mod corespunzător.
În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de șase sau de nouă luni, și pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului. Tratamentul se face gratuit, în spitalele de pneumoftiziologie. În ultimii ani, tot mai des, medicii au recunoscut că în unele cazuri microorganismele ies învingătoare în lupta cu medicamentele și formele grave de tuberculoză nu mai pot fi tratate cu antibioticele existente. De aceea, se impune prevenirea îmbolnăvirii printr-un regim de viață corect, sănătos și prin igienă, deoarece șansele de însănătoșire scad pe măsură ce rezistența microorganismelor crește.
Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, Fundația Romanian Angel Appeal a adresat un apel organizațiilor neguvernamentale care promovează cauza persoanelor afectate de tuberculoză, de a transmite un mesaj către cei care au pârghiile necesare să acționeze pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate publică, potrivit www.raa.ro.
În Romania, în fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu această boală. Potrivit statisticilor, 1 din 5 europeni diagnosticați cu tuberculoză este din România, atrage atenția Romanian Angel Appeal, subliniind că pacienți care ar putea fi vindecați într-o perioadă relativ scurtă devin greu tratabili întrucât tuberculoza devine rezistentă la medicamente. Cauzele sunt multe: de la subdiagnosticare sau diagnosticare târzie, la lipsa medicamentelor necesare.
”Costurile pentru eradicarea tuberculozei sunt foarte mari, și nu doar în România. Pe termen lung însă, fondurile alocate luptei împotriva TBC reprezintă o investiție pe care TREBUIE să o facem. Dacă vrem ca în 2050 să nu mai existe tuberculoză în țara noastră, trebuie să facem ceva acum!”, se arată în mesajul Fundației amintite.