La Iași nu se mai poate face transplant de cord

La Iaşi nu se va face în curând transplant de cord. Cu toate că în toamna trecută reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) precizau pentru „Ziarul de Iaşi“ că vor relua discuţiile pe seama transplantului de inimă cu conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare „George I. M. Georgescu“ (IBCV), lucrările pro­priu-zise nu au fost încă demarate. ANT spunea acum câ­teva luni că intenţionează să acrediteze „în viitorul apropiat“ şi centrul de transplant cardiac de la IBCV pentru a veni în ajutorul bolnavilor din zona Moldovei care au nevoie de o inimă nouă şi care acum se află pe listele de aşteptare de la institutul din Târgu Mureş.

„Dorim să facem transplant cardiac şi la Iaşi pentru a descongestiona activitatea celor două centre în care se face deja transplant, la Bucureşti şi la Târgu Mureş. Nu este doar un proiect de viitor, ci o realitate imediată. Chiar dacă, în urma vizitei comisiei ANT din toamna trecută, institutul nu a fost acreditat din cauza unor condiţii impuse la nivel european, acum vom încerca să găsim soluţii şi astfel centrul din Iaşi să fie acreditat. Este imperios necesar să se facă transplant cardiac şi într-un centru din zona Moldo­vei“, menţiona atunci prof. dr. Radu Deac, preşedintele ANT.

Însă, în ultimele luni, institutul ieşean nu a fost vizitat de reprezentanţii ANT, iar conducerea nu a mai primit niciun semn potrivit căruia situaţia s-ar în­drepta către un aviz pozitiv de începere a activităţii de transplant. „Nu s-a modificat cu nimic situaţia pe care o ştiaţi. Comisia nu a venit în institut şi nici nu au luat cumva legătura cu noi. Sunt supărat că lucrurile nu evoluează şi că suntem amâ­naţi de atâţia ani. La ultima ana­liză a documentaţiei nu am fost acceptaţi din cauza unei con­diţii absurde conform căreia echipa trebuia să fi participat la 20 de transplanturi, ori în orice centru european de transplant se fac doar 15-20 de transplanturi pe an. Ar însemna noi să mer­gem acolo să le facem transplanturile şi echipa de acolo să stea cu mâinile în sân“, a precizat prof. dr. Grigore Tinică, ma­nagerul IBCV.

Institutul încearcă din 2006 să obţină acreditare, însă cererea i-a fost respinsă constant din diferite motive, în prezent conducerea acestuia nemaifiind încrezătoare că în viitorul apropiat se va putea face transplant de inimă la Iaşi.

Pe de altă parte, Spitalul „Sf. Spiridon“ face paşi importanţi în obţinerea acreditării pentru efectuarea transplantului de ficat. Echipa coordonată de prof. dr. Cristian Lupaşcu s-a deplasat de mai multe ori la Institutul Fundeni, la acţiuni de prelevare şi transplantare de ficat, astfel încât la următoarea vizită a comisiei ANT pentru acreditare, spitalul să poată primi un aviz pozitiv. „După ultima vizită a comisiei când nu ne-au acreditat pentru că echipa nu avea 20 de participări la astfel de inter­ven­ţii, ne-am propus să facem în aşa fel încât la următoarea sesiune de acreditare să îndeplinim toate criteriile. De atunci, dr. Lupaşcu împreună cu echipa sa merg constant la Bucureşti ca să participe la efectuarea transplanturilor de ficat“, a spus ec. Ioan Bârliba, managerul spitalului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.