Obama, în dezacord cu Netanyahu

0

Președintele Statelor Unite Barack Obama a asigurat marți că dezacordurile cu primul ministru israelian Benjamin Netanyahu asupra procesului de pace cu palestinienii sunt de fond și nu o problemă de persoană, relatează AFP și DPA.

„Trebuie să se găsească o cale de a rezolva o problemă politică spinoasă cu consecințe cruciale pentru ambele țări și întreaga regiune”, a declarat președintele american într-o conferință de presă comună cu omologul său afgan Ashraf Ghani la Casa Albă.

Declarațiile lui Netanyahu, care a spus că se opune creării unui stat palestinian în timpul ultimei sale campanii electorale, au enervat peste măsură Casa Albă favorabilă soluției cu două state, amintește AFP.

De atunci, primul ministru israelian a schimbat tonul declarațiilor sale, dar Barack Obama consideră că acest episod este foarte revelator al diferențelor între abordările celor doi aliați.”Am o relație de lucru cu primul ministru” israelian, a declarat Obama. „El reprezintă interesele țării sale în modul în care consideră necesar și eu fac același lucru. Problema nu este relația de la lider la lider”, a explicat el.”Noi credem că (soluția) cu două state este cea mai bună acolo pentru securitatea Israelului, aspirațiile palestinienilor și stabilitatea regională… Aceasta este opinia noastră și primul ministru Netanyahu are o abordare diferită”, a adăugat Obama.

Dar el a remarcat că posibilitatea unui stat palestinian este „greu de imaginat” după declarațiile primului ministru israelian în timpul alegerilor din această lună, notează DPA. „Ceea ce nu putem face este să pretindem că există acolo o posibilitate de ceva care nu este”, a spus el. „Și nu putem continua să spunem că diplomația noastră publică se bazează pe ceva despre care toată lumea știe că nu se va întâmpla, cel puțin în următorii câțiva ani”, a adăugat Obama.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.