PNL va contesta la CCR decizia Senatului în cazul lui Șova

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că liberalii analizează posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională votul pe care senatorii l-au dat miercuri în plen privind cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.

„Analizăm în cel mai scurt timp soluţia şi pârghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD. Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi”, se arată în comunicatul Alinei Gorghiu.

Aceasta îi acuză pe social-democraţi că îşi protejează corupţii de consecinţele legale ale faptelor lor. „Ceea ce s-a întâmplat, astăzi, este o sfidare a românilor, a justiției, a statului de drept. Astăzi, PSD și Victor Ponta au orchestrat, în dispreț total față de cetățenii României, o piesă nouă, de natură procedurală, cu aceeași intenție: blocarea justiției. E încă o lecţie prin care Victor Ponta ne arată că nu vom fi niciodată, nici noi, nici românii, egalii PSD”, susţine Gorghiu.

Şi în cazul Elenei Udrea a existat o dezbatere pe tema votului dat în plenul Camerei, solicitarea DNA de arestare fiind adoptată cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Asta în condiţiile în care prevederile legale sunt contradictorii.

Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede că solicitarea DNA de arestare poate fi aprobată doar cu votul majorităţii membrilor Camerei. În schimb, Constituţia României stipulează  la articolul 76, alin. 2, că „Adoptarea legilor şi hotărârilor Parlamentului – Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu Votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră”.

CCR a arătat, in decizia 989/2008, ca decizia se ia cu „jumătate plus unul din prezenţi votează arestarea preventivă”.

Solicitarea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Şova nu a fost aprobată de către plenul Senatului, fiind întrunite 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă”, 5 abţineri, pentru aprobare, trebuind 85 de voturi favorabile, adică jumătate din numărul total al senatorilor.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.