Deputatul Nicolescu, reținut de procurorii DNA

0

Deputatul PNL, Theodor Nicolescu, a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul fostului şef ANI, Horia Georgescu. Liberalul va fi prezentat, la Înalta Curte, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Theodor Nicolescu a fost scos încătuşat din sediul DNA şi dus în arestul Poliţiei. „Sunt optimist”, a spus deputatul PNL, relatează Romaniatv.net.

Nicolescu ajuns joi, în jurul prânzului, la DNA, pentru a fi audiat, după ce Camera Deputaţilor a avizat reţinerea şi arestarea sa, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, el spunând că este pregătit pentru orice decide procurorul. Întrebat dacă se aşteaptă să fie reţinut, deputatul a declarat: „E la latitudinea procurorilor, sunt pregătit pentru orice. Important e să obţin achitarea, toate celelalte neplăceri fac parte din proces.””Nu comentez în niciun fel procedurile judiciare, decât în faţa instanţei de judecată. În rest, intru cu demnitate şi cu capul sus”, a mai spus Nicolescu.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a rămas miercuri fără imunitate după ce colegii din Camera Deputaţilor au votat în favoarea cererii DNA de reţinere şi arestare preventivă.

Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 martie 2015, a deputatului Theodor Nicolescu cu privire la „săvârșirea infracțiunii de luare de mită și a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2008, „inculpatul NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire”.

Concret:

– La data de 04.12.2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, în dosarul înregistrat sub. nr. 8745/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 55.390 metri pătrați de 84.546.000 lei (1526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu această sumă bugetul de sta și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane.

– La data de 10.11.2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Drulă Dorin Cornel, în dosarul de despăgubire înregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană.

– La data de 02.09.2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin în dosarul de despăgubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești – Cioplea, actualmente sector 3 București, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2007, Nicolescu Theodor-Cătălin, care la momentul respectiv deținea funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acțiunilor pe care aceștia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. În schimbul banilor, Nicolescu Theodor-Cătălin, prin prisma funcției și calității pe care o deținea, urma să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarelor de despăgubire.

„Ca urmare a soluționării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafață de 20,5 ha, teren situat în București, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani și contravaloarea acțiunilor. Banii au fost remiși în general, în tranșe de până la 250.000 de lei, în lei și euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul”, precizează DNA.

NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN urmează să fie prezentat, la data de 27 martie 2015, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.