Gheorghe Ștefan nu mai este primar la Piatra Neamț!

0

Gheorghe Ștefan a decis din spatele gratiilor să-şi dea demisia din funcţia de primar din Piatra Neamţ. Anunţul demisiei a fost făcut public de avocatul său. Gheorghe Ștefan se află în arest preventiv în dosarul Microsoft alături de fostul ministru al comunicaţiilor Gabriel Sandu și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, fiind acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

„Azi şi-a înaintat către Prefectura judeţului Neamţ demisia din funcţia de primar. Vom merge la contestaţie. Îşi recunoaşte vinovăţia privind traficul de influenţă (…) De azi nu mai poate influenţa niciun martor dându-şi demisia din funcţia de primar al oraşului Piatra Neamţ”, a declarat avocatul lui Gheorghe Ştefan, relatează Romaniatv.net.

Avocatul a făcut anunţul după ce l-a vizitat pe Gheorghe Ştefan în Arestul Central al Capitalei. Gheorghe Ştefan zis „PINALTI” speră astfel să fie eliberat şi să fie plasat în arest la domiciliu.

Gheorghe Ştefan este arestat preventiv de 6 luni în dosarul microsoft, fiind acuzat de trafic de influenţă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, marți, propunerea procurorilor DNA de menținere a arestului preventiv în cazul lui Gheorghe Ștefan și a arestului la domiciliu în cazul fostului ministru Gabriel Sandu şi al oamenilor de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș în dosarul Microsoft, decizia nefiind definitivă.

„În perioada 2004 — 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane USD în anul 2004, și respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora — Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoș Dorin — persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care îi aparține lui Nicolae Dumitru, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Ulterior, sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele inculpatului, „nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora”.

Dorin Cocoș este acuzat că în anul 2009 a pretins de la aceeași doi denunțători suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Ștefan și suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, „toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern, între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009”. Anchetatorii au stabilit că Dorin Cocoș a primit efectiv de la denunțători suma de 9 milioane de euro.

La rândul său, Gabriel Sandu este acuzat că, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a pretins și primit în anul 2009, de la aceiași denunțători, suma de 2.196.035 euro „pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari”.

Tot în anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, partid aflat la guvernare, Gheorghe Ștefan, în baza unei înțelegeri prealabile cu Dorin Cocoș, „a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009”.

Banii au fost transferați în contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, care aparținea unei persoane din cercul relațional al inculpatului și care a acceptat tranzacționarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ștefan.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Nicolae Dumitru, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.