Grecia ar putea „paraliza” NATO

0

Grecia, prietenă cu Rusia, ar putea să întârzie, chiar ”să paralizeze”, prin veto-ul său, răspunsul NATO la o încălcare a apărării sale colective, estimează Zbigniew Brzezinski, una dintre vocile influente ale politicii externe americane, relatează miercuri AFP.

După anexarea Crimeei în 2014, Rusia riscă să ridice pretenții asupra Republicii Moldova, Georgiei și Azerbaidjanului, după care republicile baltice și Polonia, membre ale Alianței Nord-Atlantice, ar putea ”deveni o țintă”, a declarat Brzezinski într-un interviu apărut miercuri în cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna, potrivit Agerpres.

Articolul 5 al NATO prevede un răspuns colectiv al Alianței Nord-Atlantice la orice agresiune împotriva unuia dintre cei 28 de membri ai săi. ”Dar, în cadrul NATO, sunt în vigoare diferite proceduri, inclusiv principiul unanimității. Aceasta înseamnă că NATO ar putea fi paralizată un anumit timp, și n-ar fi decât de către Grecia, care este prietenă cu Rusia și care dispune, bineînțeles, de un drept de veto”, a explicat el.

Premierul grec Alexis Tsipras este așteptat pe 8 aprilie la Moscova, unde Atena caută să obțină un sprijin pentru problemele sale economice. Brzezinski recomandase deja în ianuarie, în fața Comisiei pentru Forțele Armate a Senatului american, o pre-poziționare a trupelor americane sau europene în țările baltice pentru ”a descuraja” Rusia de la orice intenție la adresa acestor țări.

În opinia foarte influentului fost consilier al președintelui american Jimmy Carter, în vârstă de 86 de ani, trebuie imaginată ”o disuasiune”, pentru a obliga puterea rusă să înțeleagă ”că va exista o reacție” a NATO. SUA au trimis la începutul lunii martie în cele trei republici baltice peste o sută de echipamente militare grele. Tancurile Abrams, vehiculele de luptă Bradley și vehiculele Scout Humvees vor rămâne în Estonia, Letonia și Lituania atât cât ”va fi necesar pentru a descuraja Rusia de la o agresiune”, a declarat la Riga generalul american John O’Connor.

La rândul său, NATO este pe cale de a-și întări capacitățile înființând o nouă forță de reacție rapidă de 5.000 de oameni și șase ‘comandamente’ în Europa de Est, în apropiere de Rusia, îndeosebi în Polonia și în republicile baltice.

Consilier pentru securitate națională al președintelui Carter din 1977 până în 1981, Brzezinski intervine periodic în dezbaterea publică americană pentru a-și exprima părerea în special în ce privește politica externă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.