Moldova nu va depune cerere de aderare la UE în 2015

0

Republica Moldova nu va depune cerere pentru obținerea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, prevăzut să aibă loc la 21-22 mai, a sugerat joi ministrul moldovean de externe, Natalia Gherman, într-o conferință de presă comună cu omologul său din Letonia, Edgars Rinkevičs, a cărui țară exercită în prezent președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, potrivit Jurnal.md.

‘Un obiectiv foarte important pentru actualul guvern este pregătirea lansării negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Se are în vedere un obiectiv pentru întreg mandatul. Cererea de aderare pentru obținerea statutului de candidat nu este un scop în sine. Acesta este un instrument, o etapă care urmărește să ne pregătească pentru realizarea obiectivului strategic — lansarea următoarei etape a negocierilor de aderare la UE’, a declarat Gherman.

‘Summitul de la Riga este un prilej bun pentru a raporta colegilor din UE cum se dezvoltă procesul de reforme în conformitate cu Acordul de Asociere’, a adăugat ministrul moldovean de externe, după discuțiile purtate cu șeful diplomației Letoniei, care efectuează joi o vizită în Republica Moldova.

La rândul său, ministrul de externe al Letoniei a declarat că evenimentul de la Riga trebuie să ofere un sprijin puternic țărilor interesate în aprofundarea relațiilor cu UE, în special prin acordarea unei asistențe practice pentru realizarea reformelor. ‘Summit-ul Parteneriatului Estic trebuie să consemneze faptul că Acordul de Asociere nu este punctul final în relația RM-UE’, a subliniat oficialul leton.

În vara anului trecut, președintele Nicolae Timofti, precum și ex-premierul Iurie Leancă au declarat în public că Republica Moldova va depune cererea de aderare la Uniunea Europeană în anul 2015.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.