România are rezerve de petrol de peste 200 miliarde de dolari

Share:

Subsolul României mai ascunde petrol în valoare de peste 200 miliarde de dolari, şi după 150 de ani de producţie, dar pentru a scoate resursele la suprafaţă este nevoie de întărirea concurenţei prin apariţia mai multor producători mici, susţine Radu Mircescu, directorul general şi principalul acţionar al Gasoil Group, un grup de firme de servicii la sondă.

„Din 1860, când a început producţia de petrol din ţară, s-au extras în medie 5 milioane de tone pe an. Asta înseamnă 750 milioane de tone până în prezent. Înmulţit cu 7 barili pe tonă şi 50 de dolari pe baril, asta înseamnă peste 200 miliarde de dolari. Cam tot atâta petrol mai avem în zăcăminte“, a spus Mircescu, la emisiunea ZF Live. Antreprenorul trage astfel un semnal de alarmă cu privire la şansele jucătorilor de talie mică din sectorul de producţie a petrolului şi gazelor, dominat în proporţie de peste 90% de două companii – Petrom şi Romgaz.

Pe de altă parte, ţiţeiul rămas „se ascunde“ la adâncimi mai mari sau în locuri mai greu accesibile, iar exploatarea în continuare a resurselor implică utilizarea unor tehnologii noi şi costuri mai mari de producţie. În România, dintr-un zăcământ se recuperează în medie 18%, în timp ce în Statele Unite sau Canada petroliştii au reu­şit să obţină rate de recuperare şi de 40%.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.