Vâlcov a investit un milion de lei în tablouri numai în 2013

Darius Vâlcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, în 2013, pentru achiziţia de tablouri, cu care intenţiona să deschidă o galerie de artă în Capitală, aici fiind găsite de anchetatori 29 de opere de artă, unele semnate de Nicolae Tonitza şi Ştefan Luchian, potrivit unor surse judiciare citate de către Mediafax.

Darius Vâlcov ar fi dat peste un milion de lei, în 2013, pentru achiziţia de tablouri. Sursele citate au declarat duminică că galeria de artă pe care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov intenţiona să o deschidă în Capitală era pe strada Stockholm, din Sectorul 1 al Capitalei, unde anchetatorii au găsit la percheziţii 29 de tablouri.

Operele de artă găsite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre alţii, de Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Ghiaţă, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Worhol şi Mihai Sârbulescu.

Tot la aceeaşi adresă au fost găsite şi obiecte decorative semnate Pablo Picasso şi Victor Brauner, au precizat sursele citate.”În 2013, Darius Vâlcov ar fi dat peste un milion lei unui intermediar, pentru achiziţia de tablouri”, au mai spus sursele citate.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut, joi, şase percheziţii în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă, potrivit DNA.

Operele de artă ridicate de procurori vor fi expertizate, la procedura de certificare a tablourilor participând o echipă de muzeografi şi alţi experţi în domeniul artelor figurative.

„După expertizare, tablourile urmează a fi predate în custodia unei instituţii specializate în domeniu care va aprecia inclusiv asupra posibilităţii ca respectivele tablouri să fie expuse, până la finalizarea procesului penal şi stabilirea situaţiei lor juridice”, potrivit DNA.

Surse judiciare au declarat că printre tablourile identificate se află trei opere de artă semnate Pablo Picasso – „Lupta Centaurilor, III”, „Pictor în atelier” şi „Regele”.

De asemenea, au mai fost identificate tablourile: „Portret” – de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, „Micul dejun” – de Eustaţiu Stoenescu, „Lan de grâu”, „Grădina Cişmigiu” – de Samuel Mützner, „Prapor” – de Horia Bernea, „Zână”, „Zâne”, „Victor Hugo” – de Andy Warhol.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.