BNR a redus politica monetară

0

Conform așteptărilor economiștilor, Banca Națională a redus din nou dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, coborând astfel la un nou minim istoric, 2%.

Practic, în ceva mai mult de un an, principala dobândă a BNR a coborât dela 3,75% până la 2%. Scăderile au fost operate în pași mici, cu nu mai puțin de cinci modificări anul trecut și fix trei anul acesta. Nivelul de 2% este așteptat să „reziste” ceva mai mult pe piață, fiind aproape de ținta de inflație a Băncii Naționale pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

În fapt, inflația anualizată s-a ridicat doar la 0,4% în februarie, continuând trendul de micșorare început acum mai bine de un an. Conform estimărilor, atât oficiale cât și neoficiale, inflația ar trebui să urce ceva mai mult în a doua parte a anului, pentru a încheiat în jurul a 1,7%. Ceea ce înseamnă că BNR nu va mai coborî dobânda de politică monetară pentru a nu se situa sub nivelul creșterii prețurilor.

Instituția condusă de Mgur Isărescu a decis și îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,75% de la +/-2%. În consecință, începând cu data de 1 aprilie, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 3,75 la sută pe an de la 4,25 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25 la sută.

Nivelul rezervelor minime obligatorii pentru creditele în lei și în valută au rămas neschimbate, la 10% pentru lei și la 14% pentru valută. Deocamdată nivelul rezervelor minime obligatorii nu contează foarte mult pentru sistemul bancar având în vedere că în ciuda dobânzilor reduse la împrumuturi, creditarea nu își revine, dimpotrivă. Iar lichiditatea rămâne la un nivel ridicat în sistem, ceea ce înseamnă că reducerea rezervelor minime ar însemna doar o nouă retragere de bani a companiilor mamă.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.