Progrese în dosarul nuclear iranian

Au fost obținute „progrese” în negocierile asupra dosarului nuclear între Iran și marile puteri, a anunțat ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, în timp ce un responsabil american a declarat că „toate problemele nu au fost încă rezolvate”, informează AFP.

„Au fost obținute progrese în discuții. Am decis să începem din nou în jurul orei 6.00 sau 7.00 și sperăm să încheiem azi (miercuri). Apoi, se va începe redactarea” acordului final care trebuie finalizat până la sfârșitul lunii iunie, a afirmat Zarif.

Un diplomat american a declarat totuși că „toate problemele nu au fost încă rezolvate”, ca răspuns la afirmațiile șefului diplomației ruse Serghei Lavrov care a anunțat puțin mai devreme că miniștrii marilor puteri și Iranul au ajuns la un acord de principiu asupra tuturor punctelor cheie ale dosarului nuclear iranian.”Putem spune cu certitudine relativă că la nivel ministerial am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor aspectelor cheie ale unei soluționări a acestui dosar, care va începe să fie pus pe hârtie în următoarele ore sau într-o zi”, a declarat Lavrov, citat de Ria Novosti, preluată de AFP.

Lavrov a adăugat că anunțul „acordului de principiu va fi făcut de dl Zarif și (Federica) Mogherini”, șefa diplomației Uniunii Europene.

Potrivit lui Lavrov, „detaliile tehnice vor fi finalizate de experți până la sfârșitul lunii iunie”, data la care cele două părți trebuie să încheie un acord final pentru a pune capăt unei crize de peste 12 ani în problema nucleară iraniană.

La rândul său, șeful diplomației franceze Laurent Fabius a decis să plece miercuri dimineață din Lausanne unde au loc negocierile asupra programului nuclear iranian, anunțând că va reveni „când va fi util”, potrivit biroului său.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.