Șefa CNA, audiată la DNA

Share:

Șefa CNA, Laura Georgescu, este audiată la această oră, de procurorii DNA. Aceasta este urmărită penal pentru abuz în serviciu, într-un dosar deschis anul trecut. Din primele informații, audierile ar avea loc în dosarul care vizează modul în care CNA a acordat licență unui post de televiziune deținut de primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. 

Laura Georgescu este urmărită penal pentru abuz în serviciu. Georgescu a fost audiată, pe 5 septembrie 2014, mai bine de o oră, de procurorii DNA. La ieşirea de la audieri, aceasta a declarat că i-a fost adus la cunoştinţă faptul că este acuzată de abuz în serviciu şi că procurorii i-au cerut să depună probe.

„Toate acuzaţiile sunt nefondate. Sunt acuzată de abuz în serviciu”, a spus Georgescu.

Întrebată dacă inenţionează să-şi dea demisia de onoare, aceasta a replicat: „Nici vorbă!” Reamintim că în acelaşi dosar este urmărit şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, dar şi Narcisa Iorga, membru CNA. Ambii au fost pus sub acuzare, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Viorel Hrebenciuc este acuzat că ar fi intervenit pe lângă mai mulţi membri ai CNA pentru a-l ajuta pe primarul municipiului Piatra Nemţ, Gheorghe Şefan, să obţină prelungirea licenţei postului de televiziune Giga TV.

 Ce spune comunicatul DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, preşedinta CNA, autoritatea naţională în domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru un post TV. În consecinţă, a fost emisă decizia nr.483/2013, în care, după o foarte elaborată expunere de motive şi consideraţii de natură tehnică, s-a hotărât că respectivul post TV a încălcat dispoziţiile art.57 alin.1 lit.b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, în sensul că a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei.

„După numai două săptămâni, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale”, informează Direcţia.

Potrivit DNA, din analiza materialelor existente la dosar s-a stabilit că, urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către suspecta Georgescu Laura, preşedinte C.N.A., în mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 1 octombrie 2013, au votat în favoarea postului TV anterior sancţionat. Aceasta, în condiţiile în care situaţia de fapt nu se modificase, în afara existenţei unei contestaţii, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce conţine doar 2 pagini şi jumătate), fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie.

„Potrivit datelor rezultate în urma efectuării de acte de urmărire penală, după aflarea deciziei de retragere a licenţei postului TV, persoana care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează societatea comercială deţinătoare a postului TV, a fost îndrumată de  Iorga Narcisa, membru CNA, suspectă în cauză, să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai C.N.A. urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care reprezentanţii postului TV intenţionau să o formuleze.  Iorga Narcisa a indicat  ce oameni politici ar trebui  accesaţi şi capacitaţi, pentru ca aceştia, l-a rândul lor să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea.   În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi parlamentarul Viorel Hrebenciuc. Urmare a indicaţiilor primite de la Iorga Narcisa,  reprezentantul postului TV i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, suspect în cauză, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei C.N.A, Laura Georgescu, astfel încât să o  determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa”, se mai arată în comunicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.