Ucraina cumpără din nou gaze din Rusia

Ministerul ucrainean al Energiei a anunțat joi că Ucraina a semnat un nou acord pentru cumpărarea de gaze naturale din Rusia în următoarele trei luni, la un preț de 248 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, transmite Reuters, informează Agerpres.

Cu excepția prețului, acordul prelungește toți ceilalți termeni ai ‘pachetului de iarnă’, acord care a expirat oficial la 31 martie. Din punct de vedere economic, acordul reprezintă o ‘victorie’ în ceea ce privește relațiile dintre Naftogaz și Gazprom, a apreciat ministrul ucrainean al Energiei, Vladimir Demchishin.

Comisia Europeană a recomandat și ea miercuri Kievului să accepte propunerea rusă de prelungire cu trei luni a acordului privind livrarea de gaze naturale rusești pentru Ucraina, acord care a expirat oficial la 31 martie.

După înlăturarea de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici, în februarie anul trecut, Rusia a mărit prețul gazelor naturale furnizate Ucrainei. Dar autoritățile de la Kiev au refuzat să achite noul preț, fapt care a condus în luna iunie la întreruperea furnizării gazelor. În urma medierii Comisiei Europene, cele două părți au semnat în octombrie un acord provizoriu în baza căruia livrările au fost reluate. Înțelegerea convenită în luna octombrie prevedea că Ucraina urma să plătească circa 250 de dolari pe mia de metri cubi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.