Aurescu: România nu se simte intimidată de amenințările Rusiei

0

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, că România nu se simte intimidată de amenințările Rusiei și că protecția de către NATO a flancului estic este urmare a atitudinii Federației Ruse.

„Am luat notă de declarația pe care purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a făcut-o, ca răspuns la o întrebare adresată de corespondentul Radio România Actualități la Moscova și ceea ce pot să vă spun foarte clar este faptul că măsurile pe care Alianța Nord-Atlantică le-a luat în urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie din septembrie anul trecut și care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO de externe și apărare din decembrie și, respectiv, din februarie anul acesta sunt măsuri care au fost luate pentru protecția aliaților de pe flancul estic, în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea — ocuparea ilegală a Crimeii—, în urma susținerii de către Federația Rusă a separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei”, a afirmat ministrul român de Externe, informează Agerpres.

Potrivit demnitarului român, este vorba despre măsuri de reasigurare și protecție, „ca reacție la o anumită atitudine asertivă, agresivă a Federației Ruse”.

„Prin urmare, Federația Rusă nu poate să invoce aceste măsuri de protecție a aliaților de pe flancul estic — care, repet, sunt reacții la atitudinea Federației Ruse în Ucraina—, ca justificare pentru a adresa amenințări mai mult sau mai puțin voalate, mai mult sau mai puțin directe către aliații din flancul estic. România nu se simte intimidată de aceste amenințări”, a precizat Bogdan Aurescu.

Creșterea numărului trupelor NATO în Europa de Est este un pas periculos fără precedent care încalcă acordurile Rusiei cu Alianța, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, comentând disponibilitatea României de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul său, scrie agenția oficială rusă TASS. „Creșterea prezenței forțelor NATO pe flancul de est, sau, după cum spun ei, în ‘țările din prima linie’, este un pas periculos fără precedent care încalcă absolut orice acord la care se poate gândi cineva, iar lucrul cel mai important este că încalcă Actul Fondator NATO-Rusia, în continuare valabil”, a spus Aleksandr Lukașevici.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la Workshopul „Foreign Policy & Diplomacy”, organizat pentru studenți de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și la dezbaterea cu tema „Securitatea flancului estic al NATO astăzi: provocări și oportunități”, organizată de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL. De asemenea, el a participat la lansarea volumului „The European Union’s Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives” (Cambridge Scholars Publishing, 2015), editată de către profesorii Valentin Naumescu și Dan Dungaciu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.