Lukashenko despre Putin: „Există dictatori mai răi ca mine!”

0

Presedintele din Belarus, Alexander Lukashenko, denumit de ceva vreme „ultimul dictator al Europei”, se distanteaza de Vladimir Putin si afirma, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca „exista dictatori, care sunt mai rai ca mine”, scrie hotnews.ro.

Motivul pentru noua atitudine a lui Lukashenko, partener traditional al lui Putin, este, se pare, evolutia conflictului din Ucraina. Presedintele cere chiar un rol mai mare pentru SUA in pacificarea Ucrainei.

Alexander Lukashenko este cel mai longeviv șef de stat din Europa, conduce Belarusul din 1994 și, dacă permite alegeri, atunci câștigă mai mult decât detașat. Într-un interviu acordat Bloomberg însă, președintele a încercat să mai lucreze la imaginea sa, pe fondul imixtiunii rusești în conflictul din estul Ucrainei, unde Moscova susține activ forțele separatiste cu arme, bani și pregătire.

Zâmbind, Alexander Lukashenko a spus „nu mai sunt ultimul dictator al Europei. Există dictatori care sunt mai răi ca mine, nu-i așa? Acum eu am ajuns răul mai mic”. Lukashenko a continuat aprecierile la adresa președintelui rus, criticând faptul că liderul de la Kremlin ar fi reacționat, în opinia sa, mult prea emoțional în chestiunea Ucrainei.

Cei doi lideri sunt considerați, în mod tradițional, aliați. Se pare însă că aspirațiile de putere ale Moscovei au deschis ochii președintelui de la Minsk apropo de urmările pe care le poate avea o imixtiune rusească într-un stat vecin. Belarusul are frontieră comună atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Alexander Lukashenko a cerut chiar ca SUA să joace un rol central în rezolvarea conflictului din Ucraina. El a mai spus că Belarusul nu va deveni „provincia de nord-vest a Rusiei”, aratând chiar cu degetul către un Vladimir Putin imaginar în discuție. A ținut însă să precizeze și că Belarusul nu va intra în niciun conflict cu Rusia. Lukashenko a mai afirmat și că țara sa va lupta „până la ultimul om” împotriva oricărei agresiuni din afara țării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.