BNR va propune un mecanism de soluționare a litigiilor

0

Banca Națională a României se află în faza de evaluare a propunerilor referitoare la implementarea unui mecanism independent care să încerce să soluționeze eventualele litigii dintre consumatorii de servicii financiare și prestatorii acestor servicii înainte de apelarea la instanță, respectiv mediere, arbitraj sau o instituție publică independentă, susține viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Bogdan Olteanu.

În opinia sa, asigurarea unui echilibru între consumator şi agentul economic este importantă inclusiv din perspectiva asigurării stabilităţii financiare, dar şi din punctul de vedere al stabilizării şi încurajării creditului. „Cel puţin din aceste două puncte de vedere, interesul BNR în instituirea mecanismului este evident”, a explicat Olteanu, potrivit Agerpres.

Oficialul BNR a subliniat faptul că, în România, protecţia consumatorului în general, şi a consumatorului de servicii financiare în special, reprezintă o necesitate socială, dar şi o responsabilitate instituţională generată de adoptarea, în 2013, a Directivei 11, care este în proces de implementare şi în România. „Prin această directivă se urmăreşte implementarea unui mecanism prin care, între comerciant şi consumator să se poată realiza o soluţionare alternativă a eventualelor dispute, anterior accesului la instanţă”, a mai spus Bogdan Olteanu.

El a mai spus că este foarte important ca soluţiile propuse să fie accesibile financiar, mai ales că Directiva Europeană se referă la costuri zero sau simbolice pentru consumator. De asemenea, soluţiile trebuie să fie rapide şi eficiente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.