Fermierii se reunesc în cooperative!

0

Peste 100 de fermieri dintr-o comuna harghiteana, reuniti intr-o cooperativa, si-au dechis o fabrica de lapte, cu o investitie de 450.000 de euro, din surse proprii, inclusiv de la bisericile lor, a relatat Mediafax.

Fabrica din comuna Frumoasa a fost realizata din contributiile composesoratelor si bisericilor din comuna Frumoasa si satele apartinatoare Barzava si Nicolesti, ale Consiliului Local, precum si ale membrilor Asociatiei Crescatorilor de Bovine din zona.

Initiativa fermierilor harghiteni a luat nastere in anul 2011, iar fabrica de lapte a fost inaugurata saptamana trecuta, intr-o perioada care coincide cu decizia Uniunii Europene de a renunta la cotele de lapte – limite impuse tuturor statelor membre la productia de lapte.

Astfel, de la 1 aprilie 2015, fermele din statele UE pot produce lapte la capacitatea lor maxima, fapt care ii defavorizeaza pe micii producatori din statele mai putin dezvoltate in fata marilor forte din vestul Europei, care beneficiaza de tehnologie superioara, management performant, piete cu traditie, precum si de subventii generoase.

Pe fondul ridicarii cotelor de lapte, exista riscul ca fabricile de lactate din Romania sa-si schimbe furinizorii si sa reorienteze de la fermierii romani catre fermele din Ungaria, Polonia, Austria sau chiar Olanda.

„Am luptat foarte mult sa realizam aceasta investitie, constienti ca numai asa putem iesi invingatori din lupta cu cei care cumpara laptele. Foarte multe nopti am petrecut in pivnita Primariei, acolo au fost zeci de sedinte, asa am putut construi viitorul nostru”, a declarat primarul comunei Frumoasa, Tibor Ferencz.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Harghita, Marton Istvan, a afirmat ca pentru producatori cel mai important este sa aiba o piata sigura, intrucat un investitor strain sau privat poate renunta oricand la preluarea laptelui si atunci sute de producatori locali nu vor mai avea unde sa predea materia prima.

„In al doilea rand, este vorba de pretul de achizitie al laptelui, unul care sa fie convenabil si pentru fabrica si pentru producator. Daca aceste mini-fabrici, cum este cea de la Frumoasa, sunt in proprietatea producatorilor, ei trebuie sa se gospodareasca mai bine, iar pretul laptelui il stabilesc chiar ei, prin Adunarea Generala”, a spus Marton Istvan.

Cooperativa de prelucrarea laptelui din Frumoasa a incheiat contracte cu asociatiile de crescatori de bovine din comuna si din satele apartinatoare Barzava si Nicolesti, iar cantitatea de lapte pe care o poate procesa zilnic este de 3.000 de litri, dar, potrivit primarului, se poate extinde la o capacitate de 6.000 de litri de lapte zilnic.

In prima zi a lunii aprilie, la cooperativa au ajuns 1.500 de litri de lapte, colectati de la producatorii din zona. Utilajele noi, moderne, transforma materia prima in cas si cascavaluri maturate, care vor ajunge in magazinele din zona si in orasele invecinate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.