Litografii franceze inspirate din lumea circului, la Muzeul de Artă

0

Simezele Muzeului de Artă Timișoara (MArT) vor găzdui de săptămâna viitoare una dintre cele mai așteptate expoziții din acest an care va reuni sub titlul „L’air du cirque” peste 80 de litografii semnate de artiști francezi consacrați din veacul al XX-lea. Îi vom regăsi, între alții, pe Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Marc Chagall, Jean Cocteau sau Raoul Dufy.

„În 16 aprilie am programat deschiderea expoziției L’air du cirque’, realizată în parteneriat cu Galeria Euro Art Luxemburg și inspirată din lumea circului, una fabuloasă din punctul de vedere al creației artistice. Ea reprezintă spectacolul de circ, un univers de care artiștii s-au lăsat adesea captivați.

Este vorba de o artă ce omagiază circul în lumini strălucitoare, cu acrobați curajoși, animale sălbatice, spectacole incredibile, oameni incredibili, aplauze”, a declarat luni pentru Agerpres profesorul Victor Neumann, directorul MArT.

Dintotdeauna — continuă istoricul Victor Neumann — pictorii și poeții au apreciat și adulmecat aerul circului. Celebrul pictor francez, Henri de Toulouse-Lautrec a fost văzut de multe ori la circ. Toți artiștii care au lucrări în această expoziție ne invită să respirăm aerul circului.

Uneori sunt melancolici, alteori vrăjiți, lirici, visători. Cartea L’Air du Cirque, scrisă de Louise Hervieu și publicată în anul 1924 în Librairie de France, Paris, este o capodoperă a literaturii universale. Optsprezece dintre cele mai frumoase litografii realizate de Pablo Picasso, Hermann Paul, Pierre Laprade, Luc-Albert Moreau, Jean Cocteau, Dunoyer de Segonzac, prezente în expoziție, ilustrează cartea amintită.

„Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care vorbim de o expoziție senzațională”, spune profesorul Neumann. Tema a fost selectată împreună cu domnul Thomas Emmerling, curatorul care a adus la Timișoara, în decembrie trecut, expoziția „Rembrandt — apogeul artei gravurii” și care s-a bucurat de mii de vizitatori români și străini. De data aceasta, afirmă directorul MArT, lucrările provin din alte renumite colecții private din Europa, de la colecționari care fac parte dintr-o asociație europeană.

După 1 iunie, când peste „L’air du cirque” de la Timișoara va coborî cortina, expoziția va ajunge la Cluj, apoi la Iași. Cât privește MArT, acesta va deschide alte două expoziții, una reprezentând opera grafică a lui Salvador Dali și alta pe cea a lui Pablo Picasso. Lucrările lui Picasso vor putea fi văzute pentru întâia oară în România și în Europa Centrală și de Est.

„Vrem să arătăm că este posibil ca muzeele românești — naționale sau regionale — să participe la circuitele expoziționale europene, că ele sunt instituții dispuse la înnoire, la promovarea artei și culturii autentice de ieri și de astăzi. Avem în vedere nu doar parteneriate de genul acelora invocate aici, ci și reinventarea expozițiilor noastre permanente, o dinamică a lor, astfel încât vizitatorul să descopere mereu altceva, un tablou necunoscut, un document inedit, un mobilier sau un costum de epocă, o carte celebră, o raritate bibliofilă.

Dar și expoziții de design de modă (iunie-iulie) și, de ce nu, un festival al artelor europene, așa cum va fi Art Encounters (octombrie). În perioada mandatului meu de director al MArT am programat mai multe reforme de tip muzeografic, astfel încât să ne apropiem de ceea ce înseamnă muzeografia europeană la ora actuală”, a detaliat Victor Neumann.

El a spus că prezența unor astfel de expoziții spectaculoase la Timișoara este posibilă și datorită faptului că muzeul orașului, cel mai mare din zona de vest a țării, are flexibilitatea necesară de a se adapta la programul internațional în care sunt implicați curatorii și răspunde pozitiv și la timp solicitărilor de cooperare și de parteneriat cu instituții similare din România, Germania, Ungaria, Austria, Serbia.

Unele dintre expozițiile de la MArT vor ajunge și în alte orașe, iar prof. Victor Neumann a recomandat Muzeul Cotroceni din București.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.