Rajoy vrea un nou mandat de premier

0

Premierul spaniol conservator Mariano Rajoy a anunțat luni că intenționează să candideze pentru un al doilea mandat la alegerile legislative de la sfârșitul anului, în pofida criticilor interne și în contextul în care partidul său este concurat de noi formațiuni, relatează AFP.

„Vreau să încerc să fiu din nou candidat și șef al guvernului”, a anunțat Rajoy la postul public de radio RNE. Este pentru prima dată când afirmă că ar vrea să candideze din nou. Lider al Partidului Popular (PP, de dreapta), Rajoy este la putere de la sfârșitul lui 2011.

Anul 2015 este marcat de mai multe alegeri în Spania: votanții sunt chemați la urne la 24 mai pentru scrutinele municipal și regional parțiale, apoi în septembrie în Catalonia pentru a alege Parlamentul regional, înainte de legislativele naționale, prevăzute „pentru sfârșitul anului”, a reamintit el.

Startul anului electoral a fost dat la 22 martie în Andaluzia, la alegerile regionale anticipate. Partidul Popular (PP) a fost înfrânt în această cea mai populată regiune spaniolă și fief al socialiștilor.

Partidul Popular s-a plasat pe poziția secundă, cu 26,7% din sufragii, în spatele socialiștilor (35,4%), dar în fața partidului antiliberal Podemos (14,84%) și a formațiunii de centru-dreapta Ciudadanos (9,2%).

Rajoy s-a implicat personal în campanie, de unde și criticile tot mai virulente privind strategia sa, unii considerând că el s-a îndepărtat prea mult de preocupările spaniolilor.

Cu o zi înainte de o importantă reuniune a liderilor partidului său, el a afirmat că PP rămâne ”unit”, în pofida zvonurilor că ar exista neînțelegeri, alimentate de această înfrângere electorală.

În pofida relansării economice în Spania, unii aleși conservatori se tem să nu plătească la rândul lor prețul programului de austeritate profundă decis de guvern.

Gestionarea crizei a obligat dreapta „să ia decizii dificile”, a recunoscut el luni, adăugând că acest lucru „a antrenat, logic, o uzură și un cost politic”.

În fața avansului partidului de centru-dreapta Ciudadanos în sondaje, care amenință PP, și a tinerei formațiuni antiliberale Podemos, aliată în Spania a partidului grec Syriza, Rajoy a spus că această criză i-a determinat pe alegători „să caute dincolo de partidele tradiționale” pentru a vedea cu cine să voteze.

Nu ar fi bine „să se parieze pe partide de a căror ideologie nu știm nimic”, a mai spus el. „Cel mai rău lucru care ni s-ar putea întâmpla în acest moment în Spania ar fi schimbarea politicii economice”, a adăugat Rajoy.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.