Schimb dur de replici între Macovei și ANAF

0

Europarlamentarul Monica Macovei solicită ANAF „să spună public” câți mari datornici a executat în ultimele trei luni, ce sume a recuperat și de la cine, în replică la un comunicat al instituției în care este acuzată că dezinformează opinia publică.

„Constat că ANAF, între perchezițiile de la cofetării, chioșcuri și tarabe, îmi răspunde public la afirmațiile mele că trebuie să execute marii datornici la stat, și nu să distrugă micile afaceri și micii comercianți. Scopul ANAF este să colecteze taxele, pe baza unei liste de priorități, în fruntea căreia stau marii datornici la stat și marii evazioniști, pentru că acolo sunt sute de milioane de euro. Solicit ANAF să spună public câți mari datornici a executat ANAF în ultimele trei luni, ce sume a recuperat și de la cine”, afirmă Monica Macovei într-o declarație de presă remisă luni AGERPRES.

Europarlamentarul adaugă că „Ponta și ANAF nu clarifică de ce închid chioșcuri, cofetării sau firme mici pentru zeci de lei găsiți în casă, în timp ce marii datornici la stat și marii evazioniști stau liniștiți”.

„Ponta vrea să distrugă clasa de mijloc din România, probabil pentru că nu l-a votat, ANAF ar trebui să aibă alte priorități, și în niciun caz politice. Marii evazioniști se înfrățesc, de regulă, cu oamenii puterii pentru a scăpa de controalele ANAF. ANAF trebuie să iasă de sub tutela politică și să își dea rapid seama că, dacă vrea să combată eficient evaziunea fiscală, trebuie să se bată în primul rând cu marii evazioniști și datornici la stat. Comunicatul ANAF îmi aduce aminte de dl Amărie. Ioan Amărie era șeful PNA pe vremea când instituția combătea ‘marea corupție’ făcând dosare penale controlorilor de tren, dar scriind comunicate de presă pompoase. Până când nu demonstrează că poate să combată cu adevărat evaziunea și să-i execute pe marii datornici, orice comentariu din partea ANAF este lipsit de credibilitate”, mai susține Macovei.

Într-un comunicat al ANAF remis luni Agerpres se susține că „este a doua oară când, în deplină cunoștință de cauză, europarlamentarul Monica Macovei lansează acuzații false la adresa ANAF”.

„Deși, în mod repetat, ANAF a prezentat opiniei publice rezultatele direcției Antifraudă din primul an de funcționare și din primele două luni din 2015, Monica Macovei, membru al Parlamentului European, continuă să dezinformeze opinia publică cu privire la activitatea uneia dintre cele mai importante instituții ale statului. Europarlamentarul Monica Macovei știe că 90% din dosarele instrumentate de Direcția Antifraudă sunt dosare de peste 1 milion de euro și că, în primul an de activitate, a înaintat organelor de anchetă peste 700 de sesizări penale, cu o valoare estimată a prejudiciilor de peste 800 milioane de euro. Cățărată pe valul populismului, manipulează însă fără nicio reținere opinia publică, afirmând că Fiscul se ocupă de buticuri”, declara Gelu Diaconu, șeful ANAF, citat în comunicat.

Diaconu adăuga, potrivit aceleiași surse, că „programul de verificare a marilor averi a început să dea primele rezultate, însă o astfel de activitate nu se desfășoară în fața camerelor de luat vederi”.

„Marii datornici și marii evazioniști nu numai că nu sunt ocoliți de ANAF, dar unii dintre ei se află deja în pușcărie. Iar europarlamentarul Monica Macovei știe acest lucru. (…) Să ai pretenția și să induci publicului ideea că Fiscul poate repara în doi ani tot ce s-a făcut greșit în 25 de ani este o dovadă a neseriozității și a incapacității de înțelegere a complexității acestei instituții. Dezaprob ferm această campanie împotriva ANAF, purtată de nume sonore din politica românească și doresc să asigur opinia publică că ANAF se află în mijlocul unui proces ireversibil de reformă instituțională veritabilă”, mai arăta Diaconu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.