Parlamentarii pot fi arestați mai ușor. Plenul a modificat Statul!

0

Parlamentarii au votat, marţi, în plenul comun, modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor astfel încât solicitările de reţinere şi arestare ale justiţiei să fie avizate cu votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenți.

Senatorii şi deputaţii au pus astfel în acord prevederile Statutului cu cele ale Constituţiei. Statutul senatorilor şi deputaţilor prevedea, în forma iniţială, că cererile justiţiei de reţinere şi arestare sunt adoptate cu votul secret al majorităţii membrilor săi, relatează Romaniatv.net.

În schimb, Constituţia stabileşte că hotărârile în Senat sau Camera Deputaţilor se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.

Senatul a modificat, săptămâna trecută, şi Regulamentul, pentru a-l pune în acord cu Constituţia. Deciziile au fost luate după scandalul legat de votul în cazul Dan Şova, contestat la CCR.

Curtea Constituţională va discuta, pe 8 aprilie, cererea preşedintelui de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament. În scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis se arată că „atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.