Separatiștii din estul Ucraina amenință guvernul de la Kiev

0

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au amenințat marți că vor părăsi negocierile de pace purtate cu guvernul de la Kiev dacă nu se formează grupuri de lucru pentru aplicarea acordului de la Minsk, transmite agenția EFE.

Rebelii cer constituirea imediată a patru grupuri de lucru pentru implementarea acordului convenit pe 12 februarie, acestea fiind: afaceri economice și reconstrucție, refugiați și cooperare umanitară, reformă constituțională și alegeri și securitate.

Amenințarea separatiștilor survine la două zile după ce ei au suspendat, invocând același motiv, schimbul de prizonieri cu armata ucraineană. Negociatorii lor șefi, Denis Pușilin și Vladislav Deinego, acuză guvernul de la Kiev că ‘evită să caute soluții pentru problemele economice ale Donbasului (regiunea din care fac parte provinciile secesioniste Donețk și Lugansk) și întârzie inițierea reformelor politice’.

Atât președintele ucrainean Petro Poroșenko, cât și premierul Arseni Iațeniuk au insistat luni că noua Constituție revizuită nu va include federalizarea țării și nici nu va recunoaște limba rusă ca limbă oficială, două solicitări de bază formulate de separatiști. Președintele ucraineană a vorbit chiar despre posibilitatea unui referendum pentru păstrarea caracterului unitar al statului, lucru de neconceput pentru rebelii rusofoni.

Poroșenko și Iațeniuk au mai spus că nu se vor consulta cu liderii separatiști pe tema revizuirii Constituției, întrucât aceștia sunt ilegitimi, șeful executivului de la Kiev cerând Rusiei să-și respecte angajamentele asumate la Minsk și să nu împiedice desfășurarea de alegeri libere în provinciile Donețk și Lugansk.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.