Tetraevangheliar din secolul al XI-lea, expus la Casa Pogor

Până vineri, 10 aprilie 2015, la Muzeul „Vasile Pogor” este expusă o carte rară, care datează din secolul al XI-lea, scoasă din depozitul Muzeul Literaturii Române Iași cu ocazia „Săptămânii Altfel”.

Volumul expus la Casa Pogor este un Tetraevangheliar grecesc, cu notatie ecfonetică, de secol al XI-lea. Manuscrisul, cu dimensiunile 345 mm / 245 mm, este scris pe pergament (vellum), cu cerneală ferogalică, bogat oranamentat cu inițiale, cu motive florale, viniete și frontispicii în culori de roșu, albastru ultra-marin, verde, protejate cu peliculă preparată din albuș de ou și aur coloidal, legat cu coperte din lemn învelite în piele naturală.

Tetraevangheliarul se compune din 4 secțiuni, cu text pe două coloane. Prima conține pasajele ce se citesc la oficiile liturgice specifice unor sărbători cu dată schimbătoare ale anului, iar a doua secțiune are grupate cele 11 Evanghelii ale Învierii. A treia secțiune cuprinde pericopele (pasajele) ce se rostesc la oficiile liturgice specifice sărbătorilor fixe. A patra secțiune cuprinde așa numitele „Evanghelii deobște, de toată trebuința la zilele sfinților care nu au Evanghelii, la Sfântul Maslu, la cununie, la mort”, precum și Pascalia(calculul datei Paștelui) și rânduiala citirii Evangheliilor în cursul anului bisericesc.

Ultimele file ale manuscrisului sunt adăugate mult mai târziu, probabil în sec. XVI-XVII, iar la fila 320 prezintă o însemnare scrisă ulterior, probabil chiar de către proprietar: „A smeritului și păcătosului Nicolaou Vizyisiou”.

Starea de conservare a Tetraevangheliarului este foarte bună, fiind restaurant în anul 2001. Acesta poate fi expus doar pe o perioadă scurtă de timp, în condiții de microclimat propice.

Tetraevangheliarul poate fi admirat la Muzeul „Vasile Pogor” care, în săptămâna 6-10 aprilie, are un orar special de vizitare, cuprins în intervalul 10:00-18:00, inclusiv în ziua de luni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.