Un senator UDMR vrea să interzică reclamele la medicamente

Senatorul UDMR Alexandru Vegh vrea să interzică reclamele la medicamente, produse medicale și la farmacii. Parlamentarul a depus în acest sens un proiect legislativ, pe care l-a înregistrat pe 1 aprilie, la Senat.

Acesta își motivează propunerea legislativă prin ”influența negativă și înșelătoare pe care o are asupra populației”.

În prezent, este permisă publicitatea la radio și TV la produsele medicamentoase care nu au nevoie de prescipție medicală, de tip OTC (over-the-counter), precum și cea la farmacii.

Prezentăm mai departe expunerea de motive a senatorului:

„Venim cu această inițiativă datorită amplorii pe care a luat-o publicitatea ascunsă la medicamente și influența negativă și înșelătoare pe care o are asupra populației, aspecte care se datorează în principal publicității prin televizune și radio, surse de informații publice care ajung la un număr foarte mare de persoane”, potrivit documentului.

Alexandru Vegh propune interzicerea reclamelor în farmacii pe motiv că nu ar spune adevărul.

„(…într-un comunicat postat pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România, prin care se recomandă interzicerea reclamelor înșelătoare care induc în eroare pacienții, se arată și faptul că, cităm: ‘Considerăm că este total greșit și incorect pentru pacienți să se inducă ideea că ar exista farmacii care nu respectă standardele profesionale. Nicio farmacie nu poate afira că este model sau etalon pentru alți concurenți, având în vedere faptul că activitatea farmaciilor este una strict reglementată, tocmai pentru protejarea intereselor pacienților. De asemenea nicio farmacie nu are și nici nu poate avea standarde superioare față de celelalte farmacii’. Achiesăm la această opinie (…)”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit Hotnews.

Inițiativa legislativă a senatorului UDMR este una extrem de controversată, având în vedere că ea ar avea impact semnificativ asupra industriei media. Asta, deoarece industria farma a fost principalul investitor în publicitate în România în 2014: ocupă primul loc între industriile care cumpără reclamă, cu 13% din piața de publicitate, potrivit raportului Zenith România Advertising Expenditure Forecast.

Este de luat în vedere și faptul că bugetul din 2013 valabil pentru toate canalele media pentru produsele și serviciile medicale, s-a ridicat la 31 milioane euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.