Enel trebuie să achite daune de 5,7 milioane euro

Share:

Enel trebuie să achite, cu titlu de daune, aproximativ 5,7 milioane de euro, plus cheltuieli de judecată, către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), succesoare în drepturi a Electrica S.A., după ce Tribunalul Arbitral de pe lângă Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț din Paris a admis parțial acțiunea înaintată de către societatea aflată în subordinea statului, a precizat SAPE într-un comunicat de presă transmis, vineri, Agerpres.

‘Tribunalul Arbitral de pe lângă Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț din Paris a confirmat neîndeplinirea de către CEZ a.s. a două din cele mai importante obligații ale sale din Contractul de privatizare, obligații care au stat la baza încheierii contractului de privatizare a Electrica Oltenia cu CEZ a.s.; Tribunalul a obligat CEZ a.s. la plata către SAPE a unor sume semnificative cu titlu de daune. Astfel, acțiunea SAPE a fost admisă în parte, CEZ a.s. fiind obligată să plătească către SAPE aproximativ 5,7 milioane de euro cu titlu de daune, la care se adaugă o dobândă contractuală anuală, de 3,116% (calculată din data de 8 octombrie 2012 până la data plății efective a daunelor), precum și la suportarea a 50% din costurile arbitrale (217.500 de dolari)’, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, obligațiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neîndeplinite de către investitorul CEZ a.s. sunt esențiale pentru Contractul de privatizare.

Prima dintre acestea, menționează sursa citată, se referă la utilizarea Prețului de Subscriere pentru finanțarea investițiilor, iar astfel Tribunalul a obligat CEZ a.s. să plătească daune pentru faptul că nu a făcut dovada utilizării sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanța modernizarea, retehnologizarea și dezvoltarea activității Electrica Oltenia, așa cum se angajase prin contractul de privatizare.

‘Cea de-a doua încălcare se referă la neîndeplinirea indicatorilor din Planul de Afaceri Inițial al Electrica Oltenia. Documentul care a stat la baza selectării CEZ a.s. ca investitor strategic al Electrica Oltenia a fost chiar Planul de Afaceri Inițial, plan pe care CEZ a.s. l-a propus pentru societatea privatizată pentru a-l aduce la îndeplinire in decurs de 5 ani de la privatizare, dar pe care însă nu l-a adus la îndeplinire, invocând faptul că respectarea acestuia nu ar fi fost obligatorie’, a explicat SAPE.

În data de 24 septembrie 2014, Departamentul pentru Energie anunța că litigiul dintre SAPE și Enel a ajuns la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris.

„Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) că Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul Enel. SAPE solicită Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opțiunea ‘Put’, exact așa cum a fost deja stabilit prin hotărârea de Guvern nr. 1163/27.11.2012”, preciza Departamentul pentru Energie.

Potrivit sursei citate, opțiunea ‘Put’ prevede că Electrica are dreptul de a vinde, iar Enel are obligația de a cumpăra un pachet de 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a prețului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007.

SAPE este o societate în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înființată în anul 2014 ca urmare a divizării parțiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acțiuni deținute la companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.