Sergiu Lucinschi rămâne sub control judiciar

0

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, va fi cercetat în continuare sub control judiciar pentru şantaj, au decis, joi, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia este definitivă.

Procurorii DNA au contestat măsura controlului judiciar decisă de Instanţa Supremă şi au cerut mandat de arestare pentru Sergiu Lucinschi, urmărit penal pentru că a şantajat un cunoscut afacerist român, ca să primească o şpagă de 4 milioane de euro, relatează Romaniatv.net.

Fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi este acuzat de trafic de influenţă şi şantaj într-un dosar în care este suspect şi ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, pentru complicitate la acţiunile lui Lucinschi. În același dosar, Constantin Comăneanu, ofițer de poliție din cadrul DIICOT, rămâne în arestat preventiv pentru 30 de zile.

Sergiu Lucinschi se află sub control judiciar din 1 aprilie până în 30 mai. În timpul controlului judiciar, Sergiu Lucinschi are interdicţie să părăsească România şi să comunice cu suspecţii, denunţătorii, martorii şi experţii din dosar. De asemenea, Sergiu Lucinschi trebuie să meargă la Poliţia Oraşului Voluntari, judeţul Ilfov, în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să se prezinte în faţa procurorilor sau la instanţă ori de câte ori este chemat şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa.

DNA l-au reținut pe fiul fostului președinte Lucinschi în 30 martie pentru șantaj și trafic de influență. Procurorii DNA au reţinut că în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi l-a șantajat pe omul de afaceri Alexandru Horpos cu o plângere penală pe care a depus-o la DIICOT, în schimbul sumei de 4 milioane de euro. De asemenea, Lucinschi i-ar fi promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile.

În aceeași perioadă Sergiu Lucinschi a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

În acest sens, Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să dispună efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.